Júliusban indul útjára a Ferenc pápáról elnevezett kórházhajó Brazíliában

Kitekintő – 2019. június 5., szerda | 15:02

Az Isteni Gondviselés Assisi Szent Ferenc Testvérülete egy világi egyesülettel együtt júliusban indítja útnak a Ferenc pápáról elnevezett úszó kórházat. A hajó több mint 700 ezer amazóniai lakoshoz viszi el vízi úton az evangéliumot és az egészségügyi ellátást az Amazonas mentén.

Digitális látványkép a kórházhajóról

A 32 méter hosszú hajó Brazília legjobban felszerelt úszó kórháza, a fedélzetére lépőknek azonban nemcsak kórházi kezelést biztosítanak, hanem a betegségek megelőzéséhez is hozzásegítik őket. Az úszó kórházban szemészeti és sebészeti osztály, oltóhelyiség és fogászat működik, valamint laborvizsgálatok, röntgen-, ultrahangos, mammográfiai és EKG-vizsgálat elvégzésére is lehetőség van.

Az úszó kórház Óbidos kikötőjéből fut ki tízfős legénységgel, köztük egy szerzetessel, húsz önkéntes orvossal és egészségügyi dolgozóval, akik között egyetemi oktatók és hallgatók is vannak. Tíz nap alatt közel ezer vízparti települést érint. A sürgős esetekhez két mentőmotorcsónakkal sietnek, de szintén csónakba szállva közelítik meg a part menti településeket, hogy elvégezzék első egészségügyi felmérésüket. Az expedíciót a Jurutiban és Óbidosban található kórházak támogatják, melyeket ugyanaz a ferences lelkiségű kongregáció működtet, mint a kórházhajót. Áradások idején az úszó kórház mentőegységként is funkcionál.

A kezdeményezés akkor született, amikor Ferenc pápa 2013-ban az ifjúsági világtalálkozó alkalmából fölkereste a társaság egyik kórházát. Akkor a Szentatya megkérdezte az alapító Francisco Belotti atyát, hogy jelen vannak-e Amazóniában. A nemleges válasz hallatán a pápa egyszerűen annyit mondott: „Akkor el kell menned.” Így is tettek, hiszen a világi szervezet és a testvérület fölkarolták a két említett kórházat, amelyek zárva voltak. „Hamar megértettük, hogy a folyó partján élő lakosság nagyon nehezen jut el a kórházakba, ezért a kórházat kell elvinnünk hozzájuk. Éppúgy, ahogy a pápa szándékára az Egyháznak is az emberek elé kell sietnie” – mondta el a Fides missziós hírügynökségnek Francisco Belotti.

A missziót a testvérület egyik papja koordinálja, akinek az a feladata, hogy elvigye Isten szavát a fölkeresett lakosságnak, valamint hogy biztosítsa az emberi és méltó ellátást számukra. Francisco Belotti szerint az úszó kórház gondolata Isten szívében született. „Én nem tudtam, honnan fog jönni, sem azt, hogy hogyan vagy mikor. De azt tudtam, hogy Isten szívében van. Mára valóság lett, és van úti célja: az Amazonas folyó partján élők szívéhez akar eljutni.” A hajó megépítését egy megállapodás tette lehetővé, amelyet a brazil állammal kötöttek. Ennek értelmében az állam a testvérület rendelkezésére bocsátotta azt a pénzt, amelyet morális jóvátétel fejében fizetett a Shell vegyipari érdekeltsége és a német Basf vállalat egy korábbi, hatvan ember halálát és jelentős környezeti károkat okozó baleset miatt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria