Kápolnát szenteltek Uruguayban Szent Louis Martin és Szent Marie-Azélie Guerin tiszteletére

Kitekintő – 2017. január 28., szombat | 17:55

Uruguay fővárosában, Montevideóban, a katolikus Renacer drogrehabilitációs projekt székhelyén kápolnát szentelt fel Daniel Sturla, Montevideo szalézi érseke, Szent Louis Martin és Szent Marie-Azélie Guerin tiszteletére december 28-án, Aprószentek ünnepén.

Lisieux-i Szent Teréz szüleit, Louis Martint és Marie-Azélie Guerint, akiket Ferenc pápa 2015-ben avatott szentté, választották a Renacer (magyarul: újjászületés) projekt székhelyén levő újonnan épült kápolna névadóiul. A katolikus kezdeményezés huszonnyolc éve segíti a kábítószerfüggők rehabilitációját. A Renacer alapvető jellemzője, hogy nem csak a szenvedélybetegekkel, hanem azok egész családjával foglalkozik.

A kápolna felszentelése egybeesett Renacer alapítója és vezetője, a karmelita Gustavo Larrique pappá szentelésének huszonötödik évfordulójával.

„Milyen jó, hogy ezt a kápolnát szent szülőknek, egy szent házaspárnak szentelték. Itt együtt látjuk a szeretet, a tisztaság, a szépség és a családban megélt öröm győzelmét” – mondta Daniel Sturla érsek a szertartáson.

A szentmise keretében elhelyezték a kápolnában a házaspár elsődleges ereklyéi, melyeket az alençon-i Miasszonyunk-bazilikából vittek Montevideóba. Az alençon-i bazilikában kötött házasságot Marie-Azélie és Louis, ott keresztelték meg Terézt és ott van Marie-Azélie eltemetve.

Homíliájában az érsek emlékeztetett a két szent életútjára. Istennek akarták szentelni magukat: Louis az alpesi Nagy Szent Bernát-kolostor ágostonos szerzeteseihez, Zelie pedig a Szent Vince Szeretet Leányai Társulatához, az irgalmas nővérekhez szeretett volna csatlakozni. De Istennek más terve volt velük. Találkoztak, és az egyetértés annyira szoros volt köztük, hogy 1858. július 13-án, mindössze három hónappal azután, hogy először találkoztak, összeházasodtak. Kilenc gyermekük született, akik közül négyen még gyermekkorukban meghaltak. A felnőttkort megélt öt lányuk közül valamennyien a szerzetesi életet választották. Közöttük volt Lisieux-i Szent Teréz, a missziók jövendőbeli védőszentje. Daniel Sturla idézte Teréznek szüleiről mondott szavait: „Ők méltóbbak voltak az éghez, mint a földhöz.”

„Sok család van Uruguayban, mely úgy érzi, nagyon messze van attól, hogy igazán keresztény legyen” – mondta az érsek és rámutatott: a Martin család számára a legfontosabb az volt, hogy „rendszeresen megélték hitüket a napi szentmisében, imában, elmélkedésben, és hogy a gyermekeikkel már egészen fiatalon megismertették Istent. A keresztény szülők tudják, hogy a legfontosabb dolog, amit gyermekeikre hagyhatnak, a hit. Ez Isten lenyomata, amit mindannyiunkban otthagyott.”

„Mi az, amit Marie-Azélie, Louis és lányaik átadnak nekünk ezen a helyen?” – tette fel a kérdést Daniel Sturla. – A házasság és a család szépségét, és azt, hogy a család az emberség és a szentség nagy iskolája.”

Forrás: Szaleziak.hu; Catholicnewsagency.com

Fotó: Szaleziak.hu; Daniel Sturla Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria