Kárpátaljai családoknak nyújt menedéket a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2022. március 1., kedd | 11:44

A segélyszervezet 120 Ukrajnából menekült embernek nyújt szállást Szegedtől 10 kilométerre, Domaszéken, a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban. Az orosz–ukrán háború miatt otthonukat hátra hagyó kárpátaljai magyarok a következő hetekben a Szeged-Csanádi Egyházmegye vendégei lesznek. A jogi és egészségügyi támogatás mellett lelki segítséget is nyújtanak a katonai konfliktus elől menekülőknek.

A családok a karitász önkénteseinek segítségével jutottak Szegedre, a határon ragadt hozzátartozókat Záhonyból szállították ide.

Az önkéntesek minden szükséges intézkedést megtesznek a fegyveres harcok elől menekülő családok lelki és fizikai jóléte érdekében. A megérkezéskor Covid-teszten és egészségügyi állapotfelmérésen esnek át, felmérik gyógyszerszükségleteiket, a kismamáknak terhesgondozást biztosítanak. A szálláson orvos és egészségügyi személyzet is tartózkodik.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász jogi segítséget is nyújt az Ukrajnából érkezőknek: jogász és tolmács is rendelkezésükre áll.  Emellett az önkéntesek kapcsolatban állnak a konzulátusokkal, a kormányhivatal és az idegenrendészet munkatársaival, hogy a hazájukat elhagyni kényszerülők hivatalos ügyeinek intézését segítsék.

A komfortos szálláshelyen a családokat külön szobákban helyezik el, napi négyszeri, teljes körű étkezést és vitaminokat kapnak. A rászorulók lelki támogatásáról is gondoskodnak: pszichológus mellett teológusok, hitoktatók és szerzetesek is beszélgetnek velük, segítve a háború okozta trauma feldolgozását.

A gyermekek számára játszósarkot biztosítanak, ahol önkéntesek foglalkoznak velük.

A napi program részét képezi a közös imádság is.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei abban is segítenek, hogy azok a családtagok, akik már régóta Magyarországon dolgoznak, eljussanak munkahelyükre.

Az egyházmegyei karitász tematikus adománygyűjtést szervezett, ezeket az adományokat a vendégek rendelkezésére bocsátották. Többek között bébi- és kisgyermekruhákat, pelenkát, meleg holmikat, higiéniai és tisztálkodószereket kaptak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász jelentős adományokat kapott a Szegedi Tudományegyetemtől, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivataltól, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatától, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatótól, a Karitáció Alapítványtól, az ÁGOTA Alapítványtól és a L.É.T. Egyesülettől.  A cégek, szervezetek mellett családoktól is érkeztek adományok a háború elől hazánkba menekülőknek.

A Magyarországra érkezett, Szeged mellett tartózkodó mintegy harminc kárpátaljai család megsegítésére továbbra is várja a felajánlásokat az egyházmegye segélyszervezete. A hazájukat, otthonukat hátrahagyó családok számára a pénzbeli adományokon kívül szívesen fogadnak felnőtteknek és gyermekeknek való meleg ruházatot, tartós élelmiszert, konzervet, gyümölcsöt, gyümölcslevet, édességet, tisztálkodószereket és pelenkát.

Az adományokat a karitász szegedi, Csongor tér 12. szám alatt működő központi irodájában adhatják le a segítő szándékú emberek.

Kérdéseikkel, felajánlásaikkal kapcsolatos hívásaikat a szervezet két munkatársa, Ancsa-Molnár Hajnalka a 06 20/828-9972-es, Szabó Orsolya Anna a 06 30/510-1774-es telefonszámon várja.

A segíteni szándékozók pénzbeli felajánlásokat is tehetnek: a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886-00000000 számlaszámára utalhatnak. A közleménybe kérjük, tüntessék fel: „A kárpátaljai családok megsegítésére”.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász a már említett harminc család mellett Ásotthalmon és más településeken is biztosít szállást az Ukrajnából érkezett menekülteknek. Ők pénzbeli támogatáson felül meleg ruhákat és gyermekholmikat is kaptak a segélyszervezettől.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria