Katedrálist építeni, együtt – Közösségfejlesztési szakmai nap a Sapientián

Megszentelt élet – 2023. március 28., kedd | 19:55

egyMásra utalva – Közösség- és szervezetfejlesztés az egyházakban címmel rendezte meg idei tavaszi szakmai napját a Sapientia Szerzetesi Hittudomány Főiskola március 18-án Budapesten. A konferencián Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius mondott megnyitóbeszédet.

A konferencia témáját a Római Kúria újjászervezéséről szóló Praedicate evangelium kezdetű apostoli konstitúció ihlette. A Ferenc pápa által 2022 márciusában közreadott dokumentum összegzi a Vatikánban megvalósuló, kilenc éven át tartó markáns szervezeti átalakítást.

A Sapientia szakmai nap résztvevői először Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius nyitógondolatait hallhatták az apostoli konstitúcióról. A dokumentumot szervezetfejlesztési szemmel Guba András SchP elemezte.

A szakmai nap további előadói még zajló, illetve már lezárult szervezetfejlesztési folyamatokba és azok módszertanába nyújtottak betekintést.

A magyarországi szerzetesrendek úttörői az egyházi területen zajló fejlesztéseknek – hangzott el a találkozón, ahol bemutatták többek között a pannonhalmi bencés közösségben 2017-ben elindított folyamatot egy – 27 év után történő – apátválasztás előkészítésére.

Koncz András egyházi fejlesztő és Bajnóczi Szilvia Sára CB a szerzetesközösségek fejlesztési tapasztalatairól beszéltek. Koncz András elmondta, hogy legtöbb esetben fontos cél, hogy a közösség visszataláljon a karizmájához, mint alapvető forráshoz és a közösség alapidentitásához, és azt a jelen helyzetére aktualizálja.

Az Icon’s-Hungary nevű fejlesztő és tanácsadó szervezet képviseletében Fedor György a görögkatolikus kispapképzés és szemináriumi élet fejlesztésének folyamatáról beszélt.

Heizer Tamás baptista lelkész a protestáns gyülekezetek mellett szerzett tapasztalatait osztotta meg.

Süveges Gergő a Natural Church Development (NCD, Természetes Közösségfejlődés) magyar képviselőjeként arról szólt, milyen segítséget tudnak nyújtani ahhoz, hogy egy Krisztus-követő közösség egyre egészségesebben működjön.

A Váci Egyházmegye képviseletében Hirling Beáta, a pasztorális helynökség munkatársa és Gulyás Péter, az Egyházi Fejlesztők vezetője az egyházmegyében 2020-ban elindított fejlesztési folyamatról számoltak be.

Prezentációjukról bővebben ITT olvashatnak.

A szakmai nap kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelyen az előadók reflektálhattak egymás projektjeire, valamint a beszámolókhoz kapcsolódó kérdésekre válaszoltak.

Felmerült többek között, hogy hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt a spiritualitás és a szervezetfejlesztés között; hogyan lehet elkerülni azt, hogy a megújítandó szervezetre pusztán civil szervezetként tekintsenek a folyamat szereplői.

Arra a kérdésre, hogy ki mit tekint sikernek e munkában, a nyolc szereplő nyolcféle választ adott. „Több ember pakolja a téglát egymás mellett egy építkezésen, mindenkinek felteszik a kérdést, mit csinál. Az első azt válaszolja, pakolja a téglákat. A második azt, hogy falat épít. A harmadik azt válaszolja, ő katedrálist épít” – e példát is említve a kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője kiemelte: a fejlesztő számára az a siker, ha a közösség felismeri, hogy nemcsak azért vesznek részt a folyamatban, hogy elvégezzék a feladatot, vagy hogy jobban csináljanak valamit, hanem azért,

hogy újra felfedezzék: mindannyian azért vannak jelen, hogy katedrálist építsenek – együtt.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Berky Bence / Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria