Katolikus Kulturális Hetek a Pécsi Egyházmegyében

Kultúra – 2018. október 1., hétfő | 12:22

A korábbi évekhez hasonlóan idén is októberben rendezik meg a Katolikus Kulturális Hetek országos rendezvénysorozatot, amelyhez a Pécsi Egyházmegye is csatlakozik ingyenes programokkal.

Október 4-én (Magtár Látogatóközpont, 9–18 óra) a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, valamint a Pécsi Egyházmegye Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban címmel szervez konferenciát, amelynek délelőtti szekciója teljes egészében a gyűjtemény második alapítójáról, báró Szepesy Ignác pécsi püspökről és munkásságáról szól. Az egész napos konferenciára Pécsen kívül Veronából, Münsterből, Prágából és Budapestről érkeznek előadók, hogy beszámoljanak új kutatási eredményeikről. A konferenciával egy időben kiállítás nyílik a Magtár Látogatóközpontban, ahol a Szepesy Ignác püspök munkássága nyomán fennmaradt kéziratok, nyomtatott kiadványok, levéltári anyagok láthatók október 11-ig.

Szintén október 4-én, 19 órakor kezdődik a Dóm Kőtárban a Sator Quartet és Bognár Szilvia Lassú ébredés című koncertje, amelyen a sötétség és világosság küzdelmét, a napkeltét, az eszmélést, a feltámadást és az örök élet reményét megéneklő ókeresztény himnuszok, magyar népi imádságok és zsoltárok hangzanak el kortárs zenei értelmezésben. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Október 16-án (Magtár Látogatóközpont, 18 óra) a Pécsi Egyházmegye filmklubjában a Három óriásplakát Ebbing határában című film tanulságait, művészi értékeit Kling László képzőművész, a PTE Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének tanára és dr. Gáti Ágnes pszichiáter, pszichoterapeuta segít megfogalmazni.

Október 17-én (Magtár Látogatóközpont, 18 óra) folytatódik a szabadegyetemi konferenciasorozat, amelynek témája az életről szóló keresztény üzenet lesz. Udvardy György megyéspüspök mellett Balikó Eszter mentálhigiénés szakember, családterapeuta és Heidl György eszmetörténész tart előadást.

Október 27-én (Magtár Látogatóközpont, 18 óra) Szalai Kriszta Maradjunk annyiban – A Valóság Show című monodrámáját láthatják az érdeklődők a Magtár Látogatóközpontban. Két évvel ezelőtt Szalai Kriszta színésznő egy hajléktalan nő történetét meghallva úgy döntött, hogy öt napot az utcán tölt hajléktalanként, és ebből készít egy előadást. „Lakatosné Jutka életét raktam össze monodrámává, persze saját utcai élményeimmel összehangolva. Jutka elképesztően energikus, és bármilyen furcsa, de példaértékű az életképessége. Általa megismerhetnek egy embert, aki ember tudott maradni a rá mért csapások ellenére is” – mesélt az előadás létrejöttéről a korábban vele készített interjúban. Az előadást beszélgetés követi, melyen a nézők feltehetik kérdéseiket a színésznőnek. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ a programoktól a Pécsi Egyházmegye honlapján olvasható.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria