Katolikus óvodát áldott meg Marton Zsolt püspök Kistarcsán

Hazai – 2020. szeptember 4., péntek | 19:10

A budapesti agglomeráció dinamikusan fejlődő kisvárosában, Kistarcsán egyházi és állami finanszírozással óvoda épült. Szeptember 4-én Marton Zsolt váci megyéspüspök áldotta meg a száz férőhelyes Szent Anna Katolikus Óvodát.

Olivér első napja az óvodában. 2016-ban, születése évében költözött családja Kistarcsára, s ő már az a szerencsés gyermek, aki vadonatúj katolikus óvodába járhat. Az elmúlt öt évben az agglomerációs kisváros lakossága tízezerről tizenkétezerre nőtt. A Budapestről kiköltözők és a vidékről beköltözők nagy számban kisgyermekes családok, így érthető, milyen nagy szükség volt az új óvodára. Meg is telt a két kiscsoport és egy középső; 76 gyermekkel indult szeptember 1-jén a Szent Anna Katolikus Óvoda.

Átadására nagy számban gyűltek össze a bejárati udvarán szülők, gyerekek, meghívott vendégek. U alakban nyílik az utcafrontra az épület, itt állították fel a padokat, székeket az óvoda munkatársai. Az ünnepségen megjelentek a Váci Egyházmegye és a helyi közélet jeles képviselői.

Lukács-Kéméndi Ágnes, az óvoda vezetője köszöntőjében azt fogalmazta meg: legfőbb céljuk, hogy a gyerekekben a szerető Isten képét alakítsák ki, akihez mindig fordulhatnak, akinél megértést találnak. Nevelésük módszertanául Nagy Jenőné programját – óvodai nevelés a művészet eszközeivel – választották, mely a „föld alatti alapok” – a magyar nyelv, a zene és a néphagyományok – lerakásával kívánja elindítani a gyerekeket.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében elmondta: a kormány egyházakat támogató programjában a református egyház 30, a katolikus 67, az evangélikus pedig 9 milliárd forint támogatást kap óvodák létesítésére. Rámutatott: „Megváltozott a világ, az édesanyák is dolgoznak, szükség van már bölcsődei és még több óvodai férőhelyre. Ezért örülünk annak a 16 ezer óvodai férőhelynek, amit az elmúlt időszakban létre tudtunk hozni.”

Egy a közelmúltban készült felmérés szerint az emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, ami felelősséget ró a kormányra: „Elkötelezettségünket mutatja az együttműködésre törekvés, hogy az elmúlt tíz évben nemcsak infrastruktúrába fektettünk be, de szem előtt tartjuk a lelki változások fontosságát. Hogy jó irányban halad a családpolitikánk, és a tényt, hogy a magyarságban megvan az erő, a család- és gyerekszeretet, négy szám mutatja: a teljes termékenységi arányszám a 2010-es 1,25-ről 1,5-re emelkedett; a házasságkötések száma is változott: a 2010-es 36 ezerhez képest tavaly már meghaladta a 65 ezret, miközben a válások száma csökkent – 2010-ben még 23 800, 2019-ben viszont már csak 17 400 válást rögzítettek. Csökkent továbbá az abortuszok száma a 2010-es 40 500-ról mostanra 25 800-ra, ami még mindig sok, de küzdünk a további csökkenés érdekében. Összefogással tudunk előremenni” – fogalmazta meg a további együttműködés szükségességét a politikus.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott személyes életpéldájával tanúságot téve hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy egy katolikus óvodában olyan pedagógusokra lehet bízni a gyerekeket, akik maguk is hívők; tudják, mi a jó, és mi a rossz, és ennek alapján jó irányba tudják elindítani a gyerekeket.

Selmeczi Zoltán, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) főigazgatója azokat dicsérte, akiknek évekkel ezelőtt megvolt a bátorságuk, hogy elvessék a „mustármagot”, és belevágtak a jövőt építő kezdeményezésbe.

Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye főpásztora áldotta meg az új épületet és az itt létrejövő közösséget: „Kiemelten fontos az ember életének első hat éve, benne az óvodás időszak. Ha itt jó alapokat tudunk lerakni, ha ez jól sikerül, nagy baj nem lehet” – mutatott rá az óvodai nevelés fontosságára.

A jeles eseményen jelen volt Görbe József korábbi plébános; Csáki Tibor, az EKIF előző főigazgatója; Pető Gábor, Kistarcsa, Nagytarcsa, Kerepes, Csömör és Szilasliget plébánosa; Vécsey László, a környék országgyűlési képviselője, valamint Juhász István polgármester.

A vendégek Lukács-Kéméndi Ágnes vezetésével tekintették meg az új épületet. A bejárati udvarból központi közlekedőtérbe lép be az érkező. E tértől balra kaptak helyet az adminisztrációs helyiségek és a tornaterem, az átellenes oldalon pedig a melegítőkonyha, illetve, a személyzet szociális helyiségei. Ebből a tágas előtérből kiinduló széles folyosóról nyílik a négy, egyenként hatvan négyzetméteres csoportszoba. A belmagasság tovább növeli a tágasság érzetét.

A művészetre épülő pedagógiai program alapműfajai – zene, mese, rajz – térben is különálló egységek. Fontosak a színek, az esztétikum, hiszen a gyerekek idejük nagy részét itt töltik – hangsúlyozta az óvodapedagógus. Elmondta: még épülőben vannak a játszóudvarok. Minden csoportnak önálló, saját játszóeszközökkel felszerelt játszóudvara lesz, melyeket az öltözőkön keresztül lehet majd megközelíteni. Lesz egy hátsó, közös játszóudvar is, amely a központi közlekedőfolyosóról nyílik. Hamarosan befejeződnek a koronavírus-járvány miatt elhalasztott munkálatok.

Az épület hagyományos szerkezeti megoldásokkal épült, korszerű stílusban. Tömegalakítása igazodott a környezetében kialakult kertvárosias beépítéshez. A Szent Anna Katolikus Óvoda Kistarcsa Kakashegy településrészén található. Egyik utcája a régi település, másik utcája a fejlődő agglomeráció arcát mutatja.

Pető Gábor plébános augusztus elejével kezdte meg szolgálatát Kistarcsán. Elmondta: „Olyan plébániára érkeztem, ahol lendületes közösségi élet folyik. Sok a betelepülő család, számukra meghatározó kapaszkodó a plébánia nyújtotta közösség.” Örül az óvodának, tervezi, hogy rendszeresen látogatni fogja a gyerekeket. Az egyik csoport közel kétharmada fiú, nekik különösen fontos, hogy férfi is részt vegyen a nevelésükben.

A Váci Egyházmegye 28, tagiskolákkal együtt 49 intézményben végez oktató-nevelő munkát.

Selmeczi Zoltán főigazgató kérdésünkre elmondta: a több mint 800 milliós beruházás egyharmadát állami finanszírozásból, kétharmadát egyházi, egyházmegyei forrásból biztosították.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria