Kecskeméten megnyitották a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét

Nézőpont – 2024. március 16., szombat | 12:00

Március 9-én, szombaton nyitották meg a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét Kecskeméten. Az országos kortárs keresztény képző- és iparművészeti kiállítást június 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

A kiállítás sajtóanyagában Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora azt írta: az idei tematikát, a próféciát a világ jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező – „háborúk, a bolygó erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés és az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció, és ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljesen befolyásolja”.

Az idei szemlére 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, ezekből a zsűri 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni – ismertette a művészettörténész március 9-én, szombaton, a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitóján.

A Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé eddigi tizenegy tárlatán 2002 és 2022 között összesen 1451 alkotást állítottak ki – emlékeztetett Gyergyádesz László.

A kiállítás fődíját, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlott fel, a zsűri döntése alapján Csíkszentmihályi Réka textilművész kapta.

A második díjat – Kecskemét önkormányzatának felajánlásában – szintén egy textilművész, Wertz Szilvia vehette át.

A biennálé további öt díjazottja Miklós Árpád és Tarnóczi József festőművész, Pasqualetti Eleonóra képzőművész, Túri Endre zománcművész és Ruczek Zsófia textilművész.

A megnyitón Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze; nem a pillanatnyi világban élnek, nem azt tekintik állandónak, hanem akár kétezer éves távlatokra is visszagondolnak.

„Az élő és a halhatatlan művészet az egyházakon és a múzeumokon keresztül kerül be a köztudatba és marad meg az örökkévalóságnak” – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, hogy különösen is aktuális az idei biennálé témája: a prófécia, „ami előre látja a jövőt, amikor bizonytalanság övezi mindennapjainkat”.

A 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét június 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

Forrás: MTI

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria