Kell Istennek az én igenem – Ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón

Külhoni – 2021. december 6., hétfő | 10:00

Megtartották Csíksomlyón az idei utolsó ünnepélyes elsőszombati Mária-köszöntőt. A ferences Mária-kegyhelyre ezúttal is több száz zarándok érkezett Székelyföld különböző településeiről. Gyimesi és sepsiszentgyörgyi hívek vezették az imaórát. Az ünnepi szentmisét Guia Hugó OFM, a kegytemplom igazgatója mutatta be. Ezt követően körmenetet tartottak a Szűzanya kegyszobrának másolatával.

Délután négy órakor a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött a decemberi ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón. Öt órától egy sepsiszentgyörgyi imacsoport tagjai mondták az áhítatot.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Guia Hugó ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója volt.

A szentmise elején meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját is.

Hugó testvér ünnepi beszédében hangsúlyozta: minden zarándoklat azt hivatott kiemelni, hogy mindannyian zarándokok vagyunk, együtt megyünk, együtt akarunk lépésről lépésre az Úr elé menni, aki ugyancsak közeledik felénk. Valamennyien el akarjuk fogadni Isten ajándékát, és amikor összetömörül imaéletünk, akkor gyakran mondjuk: „Uram, Uram!”; „Édesanyám, Édesanyám!” De Jézus maga mondja, nem mindenki jut be a mennyek országába, aki azt mondja: „Uram, Uram!”

Az üdvösségünk azon múlik, hogy tettekre váltjuk-e az Úr tanítását

– mutatott rá a ferences szerzetes.

„Ne tékozoljuk el, ne pazaroljuk el azt az időt, amit kaptunk Istentől. Ne éljünk hiú ábrándokban, hanem a lényegre összpontosítsunk: az Atya akaratának megtételére. A zarándokút kimozdít bennünket a kényelemből, azért, hogy le tudjunk mondani a magunk kényelméről, hogy megtegyük az Atya akaratát.

Imádkozzunk azért, hogy meg ne feledkezzünk arról, hogy kérjük Istentől, növelje bennünk a hitet, a reményt és a szeretetet, hogy megtegyük az ő szent és igaz akaratát, ahogyan ezt Assisi Szent Ferenc atyánk kérte” – mondta a szentmise szónoka.

Az adventi idő az Úrral való találkozásra készít fel, aki nap mint nap közénk jön – fogalmazott Guia Hugó OFM. – Az Atya akaratának megtételére jó példaként elöl járnak a szentek. Isten akaratának megtétele igazi szabadságot jelent.

Kell Istennek az én igenem, azért, hogy ő tudjon működni az én életemben

– emelte ki a kegytemplom igazgatója.

A zarándoklat azt is hivatott megmutatni, hogy egy célért élünk.

Istent akarjuk befogadni az életünkbe, hozzátartunk,

és ezen az úton nem haladhatunk úgy, hogy nem vesszük észre a másikat, nem nyújtunk segítő jobbot, nem hallgatjuk meg a másikat – hangsúlyozta a ferences szerzetes.

Szent Miklós ünnepének előestéjén mindenki készítse elő és tegye a cipőjét elérhető helyre. Ezt a nyitottságot, megajándékozhatóságot is segíti az ima, a zarándoklat, a szeretet gyakorlása. Miközben így élünk,

vegyük észre, hogy mások is így élnek, bíznak bennünk, kirakják testük-lelkük üres cipőjét, hogy mi megajándékozhassuk őket

– mondta a szentmise szónoka.

A szentmise után a sepsiszentgyörgyi imacsoport vezetésével az örvendetes rózsafüzért imádkozták a zarándokok.

A kegytemplom előtti téren, a gyertyás körmenetben – akárcsak egy hónappal ezelőtt – csak az asszisztencia és az imacsoport tagjai vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.

A következő Mária-köszöntőt 2022. január 1-jén tartják Csíksomlyón.

Szöveg: Biró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Suciu Dorottya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria