Kereshető adatokkal bővült a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár elektronikus anyakönyvi adatbázisa

Hazai – 2021. április 23., péntek | 13:03

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár internetes dokumentummegtekintő, E-kutatás elnevezésű szolgáltatása fontos mérföldkőhöz érkezett. Az anyakönyvi oldalakról készített fényképekhez tizenöt plébánia esetében már kereshető adattartalom is társul 1895. szeptember 30-ig.

A regisztráció után elérhető weboldalon eddig is böngészhetők voltak többek között az anyakönyvekről készített digitális fényképek. A most elkészült fejlesztés eredményeként az anyakönyvi oldalakról készített fényképekhez tizenöt plébánia esetében immár kereshető adattartalom társul egészen 1895. szeptember 30-ig.

A megújuló e-kutatás szolgáltatás hátterét Baló Árpád győri nyugdíjas villamosmérnök adatfeldolgozó munkája jelenti, aki átírta és táblázatokban rögzítette csaknem egész Veszprém megye katolikus anyakönyveinek adatsorait. Ezeket az adatokat most az informatikai lehetőségeknek köszönhetően összekapcsolták a fényképekkel, így a feldolgozott és közzétett anyakönyvek esetében már név szerinti keresésre is lehetőség nyílik. A következő plébániák anyakönyvi bejegyzéseit lehet keresni: Devecser, Ganna, Gyulafirátót, Hajmáskér, Magyarpolány, Márkó, Nemesvámos, Noszlop, Pápa, Szentgál, Szentkirályszabadja, Tapolca, Veszprém, Vigántpetend, Vöröstó.

A projektet záró online sajtótájékoztatón Takáts István általános helynök, levéltári főigazgató elmondta: az otthoni kutatást lehetővé tevő fejlesztés most, a járvány idején különösen fontos. A tudományos érdeklődés jelen helyzetben sem szünetel, mint ahogy a tudományos kutatás sem. A levéltár a 21. század technikájával ezt az igényt ki tudja elégíteni, így bárki szabadidejében folytathatja kutatását. Aki a régmúlt kútjába belenéz, nemcsak a múltat, hanem önmagát is jobban megismerheti. A helynök ajánlotta, hogy az érdeklődők éljenek a lehetőséggel, amit az érseki levéltár kínál.

Karlinszky Balázs levéltár-igazgató köszönetet mondott a projekt létrejöttében közreműködőknek. Kiemelte, hogy Baló Árpád anyakönyvi adatokat feldolgozó, immár két évtizedes munkájára épült a fejlesztés, amelyet Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros (jelenleg a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke) több éven át támogatott; az informatikai feladatokat Koprivanacz László látta el. A projekt a Miniszterelnökség anyagi támogatásával, a Bethlen Gábor Alap Zrt. közreműködésével valósult meg a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár honlapján.

Ezt követően Vajk Ádám, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének titkára, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója az adatbázis jelentőségéről beszélt. Az egyházi levéltárak, közöttük elsőként a katolikus egyházi levéltárak felismerték a kor kihívásait, és bő egy évtizeddel ezelőtt megkezdték a digitalizálást: elsősorban a nagyobb érdeklődésre számot tartó anyakönyvekét, de ezzel párhuzamosan más iratanyagokét is. A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár volt az első, amely egy évtizede elkezdte az online szolgáltatást. A kor technikájának megfelelően ekkor arra volt mód, hogy regisztráció után elérhető fényképeket tettek közzé az interneten.

Nem kevés, többmilliós nagyságrendű felvételről van szó: az egyházi levéltárak (jelenleg tíz levéltár szolgáltat anyagot) mintegy 8 millió oldalt szolgáltatnak, amelynek nagy része anyakönyv, illetve egyházkormányzati, egyházközségi jegyzőkönyvek és egyéb történeti jellegű iratok. Többlépcsős fejlesztés során az elmúlt évtizedek eredményeként alakult ki az a képböngésző rendszer, amelyet virtuális formában lehet lapozgatni; a levéltári elérést, jelzeteket a fájlnevekben, illetve az adott elérési útban megőrizve.

Családfakutatásnál azonban az „elveszett” családágak megtalálásához szükség volt egy adatbázisra, amely a képek megtekintésén túl az adatok kereshetőségét is biztosítja. A mostani fejlesztés épp ezt az igényt elégíti ki. Hasonló munka több egyházmegyében, több levéltárban is folyik párhuzamosan; távlati cél a szélesebb szakmai összefogás, a kutatók igényeinek nagyobb fokú kiszolgálása.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria