Keresztény tanösvényre hív a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Böjte Csaba

Megszentelt élet – 2019. augusztus 17., szombat | 22:57

Keresztény Tanösvény címmel szeptember 15-én a keresztény hit alaptanításait átismétlő videósorozatot indít Böjte Csaba. Az erdélyi ferences szerzetes mindezt Visegrádon, az általa létre hívott zöld zarándoklat záró szentmiséjén adta hírül augusztus 17-én.

Erdő Péter bíboros, prímás az idei pünkösdhétfőn a misszió évét hirdette meg a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus harmadik, egyben utolsó előkészítő esztendejeként. Ez szolgáltatta az alapötletet Csaba testvér számára, hogy hetente jelentkező videósorozatot indítson az előkészület részeként, hitmélyítő és missziós céllal.

„Európában, ha felgyújtanak egy templomot vagy ledöntenek egy keresztet, az fáj nekünk, de ennek ellenére a kereszténység lényege nem mindig egyértelmű és ismert előttünk” – tapasztalja a ferences pap. Ezért arra gondolt, hogy „negyven hét alatt mi, felnőttek kicsit ismételjük át azt, amit gyermekkorunkban hittanórán tanultunk”.

Az első tíz héten a Hiszekegyet gondolhatják át, akik Böjte Csabával és háromperces videóival tartanak. Ezután tíz héten keresztül az lesz középpontban, hogyan vezet bennünket Isten a tízparancsolat útján, majd tíz hétig a szentségekről esik szó. Végül – ugyancsak tíz héten keresztül – az kerül elő, hogyan találkozhatunk itt, a földön Istennel az imádságban, a Szentírásban, a liturgiában, a szentmisén.

Böjte Csaba azt szeretné, ha akár a kereskedelmi televíziók is leadnák e hétről hétre jelentkező rövid összeállításokat vagy foglalkoznának velük, a katolikus médiumok pedig a hét folyamán mélyebben is megtárgyalnák, az emberekhez közelebb hoznák az adott hét témáját. A Magyar Kurír és az Új Ember is csatlakozik a Keresztény Tanösvényhez, minden héten segítünk átismételni olvasóinknak hitünk alapjait.

A zöld zarándoklatról szóló beszámolónkat holnap, augusztus 18-án olvashatják.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria