Keresztények és hinduk béketárgyalást folytattak az indiai Manipur államban

Kitekintő – 2024. május 25., szombat | 18:10

Első alkalommal szerveztek béketárgyalást keresztény és hindu vallási vezetők részvételével az északnyugat-indiai Manipur államában, hogy rendezzék a 2023 májusában kirobbant konfliktust, amely egy év alatt több mint 220 emberéletet követelt. A béketalálkozót egy egyházi szervezet kezdeményezte – adta hírül a Ucanews ázsiai sajtószolgálat.

A megbeszélést május 17-én tartották az Asszam állambeli Guahátiban, a hindu és a keresztény közösség hét-hét képviselője részvételével. Az egyik résztvevő – aki névtelensége megtartását kérve nyiltakozott az ázsiai hírügynükségnek – jelentős áttörésnek nevezte a találkozót, mivel

a két fél megállapodott abban, hogy pozitív hozzáállással viszonyulnak a másik közösséghez.

A béketárgyalásokat az indiai állam keresztény felekezeteit képviselő All-Manipur szervezet kezdeményezte. A keresztény szervezet elnöke, Simon Raomai atya a találkozót követően nyilatkozatában hangsúlyozta: „az emberek Manipurban békét akarnak, nem erőszakot”.

A Ucanews szerint a tárgyalások megszervezésében fontos szerepet játszott az imphali katolikus főegyházmegye is, amelynek élén Linus Neli érsek áll.

*

A konfliktus a többségében hindu vallású meitei népcsoport törzsi státuszának elismeréséről szóló vita miatt robbant ki 2023 májusában a polgárháborús Mianmarral határos északnyugat-indiai Manipur államban. A státusz államilag garantált előnyökkel jár, többek között az állami munkahelyeken és oktatási intézményekben érvényes kvótákkal. A keresztény többségű naga és kuki népcsoport tüntetéseket szervezett, kifejezve tiltakozásukat a szerintük egyébként is tehetős meitei népcsoport túlzott támogatásával szemben. A törzsi státusz azt is lehetővé teszi, hogy a főként a völgyekben élő hinduk olyan földeket vásároljanak a hegyekben, amelyek jelenleg a keresztények tulajdonában vannak.

A tüntetések után kirobbant zavargások során több mint ötven templomot romboltak le, és több mint ötvenezer embert, főként keresztényeket űztek el otthonaikból. Az egy éve tartó konfliktus több mint 220 emberéletet követelt.

Manipur állam 2,3 millió lakosának több mint 51 százaléka hindu, közel 41 százaléka pedig keresztény.

Forrás és fotó: Vatican News

Fordította: Gátas Judit

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria