Két konferenciát tart ősszel a Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont

Hazai – 2021. október 8., péntek | 9:46

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpontjának Katolikus Misztika Kutatócsoportja október 22-én tartja éves konferenciáját Teória, szemlélődés, misztika címmel. November 19-én pedig a kutatóközpont Keresztény Filozófia Kutatócsoportja a PPKE Hittudományi Karával közösen szervezi meg országos nagykonferenciáját.

A Teória, szemlélődés, misztika című szimpózium a szemlélődés filozófiai és teológiai hagyományai felől kísérli meg a keresztény misztika sokrétű, összetett valóságának megértését. Az előadók egy-egy terület országosan elismert kiváló szakértői: a PPKE, továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Sapientia Hittudományi Főiskola és az eibingeni St. Hildegard-Akademie kutatói és tanárai.

Úgy látszik, hogy beigazolódik korunkra Karl Rahner, a 20. század nagy teológusának híressé vált kijelentése, miszerint a 21. század kereszténye vagy misztikus lesz, vagy egyáltalán nem is lesz keresztény. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után talán minden korábbinál sokkal jobban érezzük nemcsak a személyes és mindennapi misztikus tapasztalat iránti igényt, hanem annak minden keresztény előtt nyitva álló reális lehetőségét is.

A konferencia nyilvános, minden érdeklődőt – a hatályos járványügyi szabályok betartásával – szeretettel várnak.

A konferencia programja ITT olvasható.

A PPKE Hittudományi Kara és Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpontja szervezésében megvalósuló A keresztény filozófia fogalma – Történeti és szisztematikus elemzések című konferencia a kutatóközpont Keresztény Filozófia Kutatócsoportjának első éves konferenciája.

A rendezvényen, mely a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat része lesz, az a kérdés kerül a középpontba, hogy létezik-e a manapság, s ha igen, akkor mit tartalmaz a „keresztény filozófia” fogalma.

Az előadók nyílt felhívás alapján jelentkeztek absztraktjaikkal a konferenciára; igazán impozáns névsor és előadástematika állt össze. A konferencia célkitűzése, hogy megfogalmazzák, miként tudjuk a teológia és a filozófia eszköztárával, azok együttműködésével Krisztus királyságát már itt, a földön jobban megismerni, hogy annak vonzerejét átérezve a földi megvalósulásán az elkötelezett keresztény filozófus elméleti eszközrendszerével is dolgozhassunk.

Minden érdeklődőt szerettel várnak a rendezvényre.

A konferencia plakátja megtalálható ITT.

Forrás és fotóSzent II. János Pál Pápa Kutatóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria