Földrengés sújtotta szíriai városokba telepített mobil rendelőt a Máltai Szeretetszolgálat

Kitekintő – 2023. február 9., csütörtök | 14:01

A földrengés sújtotta szíriai Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által irányított segítő csapat – adta hírül a szervezet február 9-én.

A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgen- és ultrahangkészülékkel és minilaborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat.

Latakiában már a február 6-án bekövetkezett földrengés másnapján több száz beteget látott el az oda telepített három rendelő. Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. A településeken elszórtan találhatók a földrengés sújtotta helyszínek, ezért fontos, hogy a járművekben működő orvosi rendelőket napközben át lehet helyezni, bár a mentés körülményeit az áramszünet mellett az üzemanyaghiány is nehezíti, a járműveket messzebbről hozott, pillepalackokba töltött üzemanyaggal sikerült megtankolni.

A segítőpontokon élelmiszert és vizet oszt a karitatív szervezet, az ideiglenes szálláshelyeken tábori ágyakat helyeztek el, a fűtést azonban áram nélkül nem sikerült megoldani.

Latakiában mintegy negyven nagyobb kárhelyszínen zajlanak a mentési munkálatok, sok helyen a lakosság kézről kézre adogatja a törmeléket. A Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetei harminc-negyven emberrel vesznek részt az egészségügyi ellátásban, és négy kárhelyszínen többtucatnyian kapcsolódtak be a mentési munkálatokba is – február 8-án, szerdán négy túlélő kiemelésében működtek közre. A mentést a fagypont alatti hőmérséklet, időnként a szakadó eső is nehezíti. Latakiában mintegy 30-40 ezer, Aleppóban akár 60 ezer embert is érinthetnek a földrengés okozta károk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve tevékenykedik Szíriában, a háború utáni újjáépítést segítő programjai során 2018-ban telepített mozgó orvosi egységeket Homsz térségébe. A földrengés után ezeket helyezte át Latakiába és Aleppóba. A Hungary Helps Program 50 millió forintot adott a földrengés utáni humanitárius program támogatására, ami néhány hétig teszi lehetővé az egészségügyi ellátás és a segítőpontok működtetését.

A program folytatására, a földrengés sújtotta térség megsegítésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, segíteni az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonal hívásával (hívásonként 500 forinttal) lehet.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria