Kihirdették a szerzeteseket megörökítő fotópályázat győzteseit

Megszentelt élet – 2015. szeptember 18., péntek | 13:15

Kihirdették a „Rendben lenni – képek szerzetesekről” című digitális fotópályázat győzteseit. A fekete-fehér képek kategóriájában az első helyezést Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere nyerte el – tájékoztat az MTI.

Résztvevők táncolnak a harminckettedik Egerszalóki Katolikus
Ifjúsági Találkozón 2014. július 18-án

Kiss Didák főszervező az MTI-nek szeptember 16-án, szerdán elmondta, hogy a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája által meghirdetett pályázatra két – színes és fekete-fehér – kategóriában lehetett fotókat benyújtani, amelyek témája egy-egy szerzetes vagy a szerzetesrendek életének, hétköznapjainak bemutatása volt. A pályázatra 29 hivatásos és amatőr fotós több mint 400 képpel nevezett.

Hozzátette, hogy a beérkezett fényképek szinte mind a kolostorok falain kívül készültek, és rendkívül érdekes volt szembesülni vele, hogy „miként látnak minket kívülről”. Kiemelte azt is, hogy a pályázattal szerették volna elismerni és a közönséggel megismertetni azoknak a sajtófotósoknak a munkáját, akik különféle egyházi eseményekről is tudósítanak.

A színes kategóriában az első helyezést Gieszer Richárd fényképe nyerte el, amely egy szerzetest levegőbe dobó csoportot örökít meg a Mátraverebély-Szentkútra tartó zarándoklatról. A második helyezett Bolla László munkája lett, amely egy Pozsony óvárosában sétáló apácát ábrázol. A harmadik helyezett Tóth-Piusz István fotóján szintén egy apáca látható Lőcse óvárosából, amint éppen egy bankautomatát használ.

A fekete-fehér kategóriában az első helyezést Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere felvétele nyerte el, amelyet a 32. Egerszalóki Katolikus Ifjúsági Találkozón készített egy körtáncot járó csoportról 2014 júliusában.

Komka Péter az MTI-nek szerdán elmondta, hogy sajtófotósként tudósított a találkozóról, amikor a pályázatnyertes fénykép készült. A képet elsősorban a középen látható apáca arckifejezése miatt választotta, amelyen keresztül átélhető a szerzeteseket és világiakat is vonzó esemény hangulata.

A pályázat védnöke a Magyar Fotóművészek Világszövetsége volt, amelynek különdíját Puchard Zoltán érdemelte ki fényképével. A nyertes fotó egy csoport fiatal ferences szerzetest örökített meg, amint lenyűgözve figyelik az orvietói katedrális homlokzatát.

A pályázatra beérkezett munkákat elbíráló zsűri tagjai Kardos Csongor ferences szerzetes, Mudrák Attila fotóművész, Tornay Krisztina Petra nővér, Ujvári Sándor fotóriporter és Velican-Patrus Dóra fotóművész voltak.

A „Rendben lenni – képek szerzetesekről” pályázat díjátadóját szeptember 19-én, szombaton délután fél 6-kor tartják a Szerzetesek tere elnevezésű budapesti rendezvény nagyszínpadán. Az eseményen látható lesz egy húsz fényképből álló válogatás is a pályázatra beérkezett anyag legjavából.

A díjazott alkotások itt tekinthetők meg, valamint elérhetők „A világ szerzetesszemmel” című párhuzamos fotópályázat zsűri által értékelt munkái is.

Fotó: Komka Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria