Király László és Polner Zoltán Katyńi requiemét mutatják be Lengyelországban

Kultúra – 2023. április 26., szerda | 11:17

Varsóban, Krakkóban és Gdańskban mutatják be április 28–30-án Király László zeneszerző és Polner Zoltán költő Katyńi requiem című művét a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus előadásában.

A zenekar Gyüdi Sándor vezényletével lép fel, szólót énekel Somogyvári Tímea Zita (szoprán) és Altorjay Tamás (basszus).

A turné április 28-án, pénteken a gdański Második Világháború Múzeumában kezdődik. Szombaton a varsói Mindenszentek temploma ad helyet a hangversenynek, vasárnap a krakkói Słowacki Színházban csendül fel a zenemű. 

A koncertsorozat a varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet, valamint a budapesti Wacław Felczak Alapítvány társszervezésében valósul meg.

A latin, magyar és lengyel nyelvű oratórium három rétegből tevődik össze, szerepel benne a latin nyelvű gyászmise szövege, ehhez kapcsolódnak Polner Zoltánnak a mise tételeihez illő hangulatú versei, valamint Cyprian Norwid lengyel romantikus költő Gyászrapszódia Bem emlékének című hosszabb költeményének részlete.

A Magyarországon először 2015-ben bemutatott zenei alkotás az 1940-es katyńi mészárlás áldozatai előtt tiszteleg. A lengyelországi koncertsorozat a szervezők szerint hitet tesz a lengyelek és magyarok barátsága mellett is.

Az 1940 tavaszán Sztálin szovjet diktátor és a legfelsőbb szovjet pártvezetés utasítására végrehajtott, több helyszínen, köztük a katyńi erdőben, összefoglalóan katyńi vérengzésnek nevezett mészárlás során több mint 21 ezer lengyel hadifoglyot – hivatásos és tartalékos tiszteket –, valamint polgári személyeket végeztek ki. A vérengzés része volt a lengyel elit megsemmisítését célzó szovjet tervnek, amelynek keretében további 330-340 ezer lengyelt deportáltak Szibériába.

Forrás: MTI

Fotó: Szegedma.hu (a 2015-ös szegedi ősbemutatóról)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria