Koncert három (össz)hangra – Nemzetközi kórustalálkozó a Kálvin téri református templomban

2019. február 10. vasárnap, 15:35

Különleges zenei élményben lehet részük azoknak, akik február 15-én ellátogatnak a budapesti Kálvin téri református templomba.

Az ökumené jegyében három kórus, a Princeton High School Choir, a katolikus Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikara és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Női Kara ad koncertet. Mindhárom együttes külön-külön műsorral lép fel, de a koncert végén egyesített kórusként is énekelnek.

Az 1944–1945-ben alapított Princeton High School Choir, azaz a Princetoni Középiskolai Kórus hosszú ideje rendszeresen koncertezik Észak-Amerikában és Európában Princeton és New Jersey közösségeinek képviselőjeként. Kilencvenhat énekesét az iskola kórusprogramja keretében válogatják ki, gazdag repertoárjának alapját a nyugati kóruséneklés adja. Műsoruk magában foglalja a szakrális és a világi kórusmuzsikát a középkortól a 20. századig, csakúgy, mint a kortárs zenét, a színpadi operát és operettet, az amerikai folkzenét, a spirituálét és a gospelt.

A kórus, amely számtalan díjat és kitüntetést kapott, fellépett már a Fehér Házban, valamint a washingtoni Nemzeti Székesegyházban is, és minden év decemberében közös koncertet ad a Princetoni Szimfonikus Zenekarral. A kórus tagjai legutóbb a Dryden Ensemble of Princetonnal közösen Henry Purcell King Arthur című művéből adtak elő kórusműveket. 2009-ben egy gospelfesztivál keretében a kórust Raymond Wise komponista dirigálta saját szerzeményeinek előadásában. 1995-ben az együttes Andrew Parrott vezénylésével adta elő  Michael Tippett Dance, clarion air című művét, 1971-ben pedig maga Maurice Duruflé vezényelte a kórust saját műve, a Requiem előadása során. 1963-ban Gian Carlo Menotti meghívta az énekegyüttest egy fellépésre az olaszországi Spoleto városába, a Festival dei Due Mondi eseményre. Érdekes magyar vonatkozás, hogy Kodály Zoltán 1963-ban a Karvezetők Nemzetközi Egyesületének rendezvényén Budapesten vezényelte a kórust.

Az amerikai szervezők terve az volt, hogy a budapesti koncerten magyar diákkórus is csatlakozzon a Princeton High School Choirhoz, és a két nemzet diákjai kerüljenek kapcsolatba, barátságba egymással – így kérték fel a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Női Karát és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikarát. A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának minden óvodapedagógus és tanító szakos budapesti hallgatója – a képzési programnak megfelelően – énekel valamilyen együttesben, így valamennyi évfolyamnak van népdalköre és kórusa is. A tehetséggondozás jegyében válogatott tagokkal indított női kar 2016 szeptemberében kezdte meg munkáját, és 2017 tavaszán, a 16. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen ezüstminősítést szerzett.

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Férfikara tizennégy-tizenkilenc éves fiúkból álló együttes. A közel negyvenöt fős kórus létszámát és tagjainak életkorát tekintve szinte egyedülálló hazánkban. 2016-ban a Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Énekkari Versenyén második helyezést értek el, 2017 áprilisában a XVI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon ezüst fokozatú diplomát nyert a kórus. 

A február 15-i koncert szervezésének és menedzselésének hazai feladataira Böszörményi Gergelyt, a Református Zenei Fesztivál és a Református énekek koncert-istentisztelet igazgatóját kérték fel, aki az elmúlt két évtizedben közel kétszáz kórussal dolgozott együtt. 

A kóruskoncert a fővárosi Kálvin téri református templomban (Budapest IX. kerület, Kálvin tér 7.) 18.30 órakor kezdődik. Vezényel: Vincent Metallo (USA), Balasi Barnabás, Hargita Péter és Berkesi Boglárka.

A belépés díjtalan, a szervezők adományokat szívesen fogadnak.

Jezsoviczki Noémi

Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. február 3-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle