Koncerttel köszöntötték a Vatikánban XVI. Benedeket 89. születésnapján

Kitekintő – 2016. április 18., hétfő | 19:39

Az emeritus pápa április 16-án töltötte be 89. életévét. A közismerten zeneértő és kedvelő Ratzinger testvérek, Joseph és Georg számára a Vatikáni Rádió koncertstúdiójában, a Szent Péter-bazilika fölött magasodó XIII. Leó-épületben adott hangversenyt a bresciai Franciacorta Filharmonikus Zenekar.

A koncert a karmester, Emiliano Facchinetti az alkalomra írt Natalis Salutem című művével kezdődött, amelyet a közismert Happy birthday kezdetű dal ihletett, majd az emeritus pápa kedvenc komponistájának, Wolfgang Amadeus Mozartnak barátjához, Franz Joseph Haydnhoz írt vonósnégyesei (KV 387, KV 421, KV 428) szerepeltek a műsoron. 

A Franciacorta Filharmonikusok egy nonprofit társulat, amely a magas színvonalú kultúra közvetítését tekinti hivatásának a zene eszközével. Az együttest több mint kétszáz filharmonikus zenekari tanár alkotja szerte Európából. Céljuk a nagy olasz zenei örökség és a Brescia környéki hagyományok széles körű megismertetése. A 2012-ben alapított zenekar Olaszországban és külföldön is számos elismerést szerzett. Elsőként adták elő azt a művet, amely XXIII. János és VI. Pál pápák tiszteletére íródott.

Az ünnepi alkalmon jelen volt mintegy húsz bresciai vállalkozó is, akik helyi termékekkel, különleges borokkal és sajtokkal kedveskedtek XVI. Benedek pápának.

A jeles napról Ferenc pápa is megemlékezett: Leszbosz felé utazva táviratban köszöntötte fel elődjét.

* * *

Giuseppe Antonio Scotti prelátus, a Joseph Ratzinger nevét viselő vatikáni alapítvány elnöke a FarodiRoma.it olasz online újságnak nyilatkozott XVI. Benedek születésnapjáról az azt megelőző napon, április 15-én. Elmondta, XVI. Benedek fontosnak tartja Ferenc pápa leszboszi útját, mert emlékeztet Isten szeretető figyelmére, amellyel az emberiséget követi.

A prelátus az interjúban azzal magyarázta a szeretetet, amely Joseph Ratzingert övezi a közösségi oldalakon, hogy az idő múlásával az emeritus pápa szavait és megnyilatkozásait jobban megértették az emberek, felismerték, hogy ezek valójában ma is aktuálisak. 

A Ratzinger-alapítvány elnöke elmondta, fenn akarja tartani az élő kapcsolatot „Róma emeritus püspöke” – ahogyan Ferenc pápa rögtön megválasztását követő első beszédében fogalmazott – és a hívek milliói között, akik nagyra értékelik tanítását és beszédeit.

Jó ember, Isten embere – fogalmazott a prelátus, aki szerint nyilvánvaló a folytonosság az előző és a jelenlegi pápaság között. Az Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű buzdításban Ferenc pápa átveszi azt, amit XVI. Benedek mondott: vagyis hogy Isten nem a tökéletlenségeink ellenére szeret minket, hanem ugyanúgy szereti korlátainkat, sebezhetőségünket, begyógyítja sebeinket, és Fia halála és feltámadása révén nekünk ajándékozza a Lelket, amely üdvözít minket.

Isten maga sebezhetővé lett, hogy megmutassa nekünk, hogy szereti gyengeségünket, nem pedig elviseli azt. Aki szeret, az sebezhető, mert kiteszi magát a visszautasítás lehetőségének, és Isten vállalja értünk ezt a kockázatot. XVI. Benedek ezt az igazságot fejtette ki például 2012. június 11-én is, a római papság ülésén a Lateráni Szent János-bazilikában. Ferenc pápa pedig a lehető legjobban „reklámozza” mindazt, amit XVI. Benedek mondott – fogalmazott Scotti prelátus.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Fondazione Vaticana Joseph Ratzinger – Benedetto XVI facebook oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria