Kontsek Ildikó tartott tárlatvezetést a győri Triangulum Galériában

Kultúra – 2019. június 20., csütörtök | 15:01

Június 12-én Kontsek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora kalauzolta végig a látogatókat az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című tárlaton a győri Triangulum Galériában.

A kiállítás a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében nyílt. A tárlat anyagát elsőként a Pesti Vigadóban láthatta a közönség.

Kontsek Ildikó többek között beszélt a kiállítás megtervezésének körülményeiről, a tárlat céljáról, amely nem más, mint hogy mindenki számára – felekezeti hovatartozástól, hitbeli elkötelezettségtől függetlenül – megközelíthetővé tegyék az Eucharisztiát, illetve felhívják a figyelmet az eucharisztikus kongresszusra.

A művészettörténész elmondta: a tárlat alapját a Keresztény Múzeum gyűjteményéből válogatott alkotások, valamint a kortárs magyar képzőművészet darabjainak párbeszédbe állítása adja. A tárlatvezetés során kiemelte egy itáliai művész 18. század első felében készített olajfestményét, amely Páduai Szent Antal eucharisztikus csodáját ábrázolja, továbbá Lotz Károly Alacoque Szent Margit látomását megjelenítő képét: az oltár előtt imádkozó szerzetesnőnek megjelenik az Úr Jézus, aki lándzsa által átdöfött szívére mutat. Ez a látomás erősíti meg az újkori Jézus Szíve-tiszteletet.

A tárlatvezetésért a résztvevők nevében Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója mondott köszönetet Kontsek Ildikónak.

Az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás július 21-ig mindennap 10 órától 18 óráig látogatható a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.). A belépés díjtalan.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria