Könyv mutatja be a húszéves Katolikus Tábori Püspökséget

Hazai – 2014. december 12., péntek | 15:07

„Inter arma caritas”, vagyis „Fegyverek között a szeretet” címmel a húszéves Katolikus Tábori Püspökség történetét és működését bemutató könyvet jelentetett meg a HM Zrínyi Nonprofit Kft. A kötetet Hende Csaba honvédelmi miniszter mutatta be december 11-én Budapesten – közli az MTI.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a katolikus tábori lelkészek a hazai szolgálat mellett fontos feladatot látnak el a Magyar Honvédség külföldi misszióiban, Afganisztánban, Cipruson és a Balkánon.

A miniszter felidézte, hogy amikor Kalocsán teljesített sorkatonai szolgálatot, szigorúan meg volt tiltva számukra, hogy a lábukat betegyék a székesegyházba. Úgy fogalmazott, akkor nem hitte, hogy eljön az a pillanat, amikor a pápai nuncius által adott vacsorán ünneplik a magyar püspöki kar vezetőivel a Katolikus Tábori Püspökség létrehozását.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a könyvbemutatón azt hangsúlyozta: a katolikus tábori püspökség felállításánál az az elv győzött, hogy ahol emberek vannak, ott helye van az egyháznak, és teljesítenie kell a küldetését. Kórházban, börtönben és katonák között egyaránt – tette hozzá. Annál is inkább – folytatta –, mert a katonaélet gyötrelmei mellett mindig jól jön a lelki vigasz.

Úgy vélekedett: a könyv nagyon sokrétűen közelíti meg azt a tevékenységet, amit lelkészi szolgálatnak neveznek.

Bíró László, a Katolikus Tábori Püspökség püspöke azt emelte ki, hogy az ősi katonai lelkészi szolgálat az ember lényegéből fakad. Sokszor a katonalelkészek térnek vissza utolsóként a háborúból, miután minden elesettnek megadták a végtisztességet – mondta a püspök.

A könyvbemutatón jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is.

A 338 oldalas, gazdagon illusztrált kötet a szolgálat történetének feldolgozása mellett a tábori lelkészekkel készített interjúkon keresztül mutatja be a püspökség működését.

Marosi Antal és szerzőtársai kötetéhez egy, a Katolikus Tábori Püspökség papjaival készített interjúkat tartalmazó DVD-t is csatoltak.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria