Könyv született a győri bencés templom harangjainak történetéről

2017. július 11. kedd 13:26

A győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban július 10-én, szentmise keretében mutatták be azt az albumot, amely végigkíséri azon hónapok eseményeit, melyek a templom 1916-ban rekvirált harangjainak újjászületéséhez vezettek. A harangokat 2016 decemberében a Vatikánban áldotta meg Ferenc pápa.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A július 10-én, Szent Benedek ünnepének előestéjén bemutatott szentmise főcelebránsa Fazakas Márton csornai premontrei apát volt. Az eseményen részt vett Simon Róbert Balázs a térség országgyűlési képviselője, Fekete Dávid, Győr város alpolgármestere és az adományozás főszervezője, Bogisich Ferenc.

Sárai-Szabó Kelemen bencés szerzetes, templomigazgató ünnepi beszédében kiemelte: „Ma szeretném megköszönni Szent Benedek atyánknak azt, hogy bölcs atyaként néz bennünket, és bármikor meríthetünk az ő bölcsességéből. Ma, amikor biztos pontokat, útjelzőket keresünk, hogy merre tovább Európában, európai emberként, keresztényként, hozzá bátran fordulhatunk. Imádkozzál és dolgozzál – és olvass, tette hozzá egy bencés apát a 20. század vége felé.” E három dolog fontosságát hangsúlyozta a perjel, majd így zárta beszédét: „Szent Benedek közösségben gondolkozik, nem magányosan küzdő embereket akar, hanem olyanokat, akik közösen küzdenek egy nagyobb jóért. Imádság, munka és olvasás vezessenek bennünket egy olyan európai közösség felé, akik együtt tudnak küzdeni egy nagyobb jóért, a közösség javáért és végső soron Isten dicsőségéért. Szent Benedek atyánk, könyörögj értünk, hogy megértsük üzeneted, hogy tudjunk együtt küzdeni.”

A liturgia végén Bogisich Ferenc és Fekete Dávid mutatta be a harangok újjászületéséről készült, fotókkal gazdagon illusztrált kötetet. Elmondták: példaértékűnek tartják a győriek összefogását, és remélik a közös munka folytatását. A könyvnek DVD-melléklete is van: a 15 perces kisfilm narrátora Gáti Oszkár színművész, aki szintén jelen volt az ünnepségen, ami rövid fogadással zárult a perjelség ebédlőtermében.

A kötetből sorszámozott díszpéldányok készültek az adományozóknak, ezekből az egyes sorszámút Ferenc pápának juttatják el, aki decemberben áldotta meg a harangokat a Vatikánban. A díszkiadványt a győri bencés templomban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Forrás: Loyolai Szent Ignác bencés templom, Győr

Fotó: Kleininger Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15