Korszerűsítették a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjtőközpontjait

Külhoni – 2023. január 27., péntek | 10:44

A magyar kormány által két évvel korábban megítélt támogatásból a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség területén működő tizenegy levéltár – a gyulafehérvári, kolozsvári, szamosújvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi és csíkszeredai – fejlesztését, bővítését, kialakítását és felújítását sikerült megvalósítani.

Néhány levéltár mellé (Szamosújváron, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen) történeti gyűjtőkönyvtáraknak alkalmas termeket rendeztek be megfelelő bútorzattal (könyvszekrényekkel, kutatóasztalokkal, székekkel stb.).

Minden egyes levéltár korszerű technikai berendezések (számítógép, fényképezőgép, A3-as szkenner, nyomtató, adattároló) és porszívók birtokába jutott.

A Szamosújvári Gyűjtőlevéltár speciális gyártású Salgó fémpolcokkal lett felszerelve, amelyeket Budapestről szállítottak, továbbá könyvtári bútorzat (könyvszekrények, kutatóasztalok, székek stb.) is készült.

A Gyergyószentmiklósi, a Székelyudvarhelyi és a Sepsiszentgyörgyi Gyűjtőlevéltárakba biztonsági rendszereket, tűz- és betörésvédelmi riasztókat is beszereltek.

Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen helyiségbővítés és belső felújítás, javítások történtek, a 100 m2 területű Sepsiszentgyörgyi Gyűjtőlevéltár pedig éppen ebből a jelenlegi támogatásból épülhetett fel a Krisztus Király-plébánia területén.

A pályázati támogatásnak köszönhetően korszerűbbé tehették az írott és nyomtatott történelmi emlékeink tárházait, elősegítették biztonságos és szakszerű őrzésüket, valamint a technikai eszközök révén feldolgozásuk folyamata is könnyebbé vált. Néhány gyűjtőközpont esetében kulturális örökségeinket (muzeális értékű könyvtárainkat, történelmi levéltárainkat) a pusztulástól menthették meg és olyan otthont nyújthatnak immár számukra, ahol bárki számára hozzáférhetővé válnak. Miután az elhelyezési és tárolási feltételek biztosítva lettek, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár megkezdhette a régi könyvek összegyűjtését a Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely környékbeli falvaiban, a levéltárak rendszeréhez igazodva főesperesi kerületek szerint. Az eddig beszállított gyűjteményekben már sok értékes kincs felbukkant, közöttük ősnyomtatványok (1450–1500 között nyomtatott könyvek) és fejedelemségkori oklevelek is.

Forrás és fotó:  Bernád Rita/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria