Közel ment az emberekhez – Fotókiállítás-megnyitó és beszélgetés Pozsonyban a pápalátogatásról

Külhoni – 2023. november 15., szerda | 16:55

Több mint fél év telt el Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása óta, de az átélt élmények sokakban elevenen élnek. November 14-én nyitották meg a pozsonyi magyar nagykövetségen, a Liszt Intézet Pozsony dísztermében Süle Ágnes Katalin Áhítat és Imádság – A budapesti pápalátogatás pillanatai fotókon című kiállítását. Az esten szó volt a pápa csíksomlyói és pozsonyi látogatásáról is.

A pozsonyi magyar nagykövetség épületében található Liszt Intézet Pozsony (más néven Magyar Kulturális Központ Pozsony) dísztermében kialakított tárlaton Süle Ágnes Katalin fotográfus fényképei tekinthetők meg, melyek a Szentatya április 28. és 30. közötti magyarországi látogatásának alkalmával készültek.

A november 14-én, kedden este rendezett kiállításmegnyitón Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: Süle Ágnes Katalin nem csupán nagyszerű fotográfus, de külképviseletük közösségének, valamint a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösségnek is tagja; akkreditált fényképészként volt jelen Ferenc pápa magyarországi látogatásának helyszínein.

A tárlaton látható képei e különleges esemény pillanatait örökítették meg. Így talán azok is átélhetik azt a fantasztikus, magával ragadó hangulatot, akik nem lehettek jelen az eseményen. Az igazgató megjegyezte: az est különlegessége nemcsak az, hogy a fotográfiák által megelevenedő történeteket élőben hallgathatják meg a jelenlévők, és hogy a fotók alkotója is jelen van, de a képek szereplői közül is eljöttek, így Bény község polgármester asszonya, Herbácskó Anita és férje, Norbert is, akik népi viseletbe öltözve a felvidéki magyarságot képviselték a pápalátogatáson.

A kiállítást a cseh és szlovák keresztény fotósokat tömörítő Človek a Viera képviseletében Zuzana Kostková nyitotta meg.

A megnyitót követően Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora beszélgetett Süle Ágnes Katalinnal és Kuzmányi Istvánnal, hírportálunk és az Új Ember igazgató-főszerkesztőjével a pápalátogatásokkal kapcsolatos élményeikről.

Molnár Tamás atya rámutatott: a tárlaton kiállított képek a fél évvel ezelőtti magyarországi látogatáson készültek, de a résztvevők közül többen jelen voltak Ferenc pápa 2021-es őszi budapesti látogatásán is, amikor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárónapján szentmisét mutatott be a Hősök terén. Kuzmányi István főszerkesztőként a pápai gépen utazhatott újságíróként, és kérdéseket tehetett fel a Szentatyának.

Süle Ágnes Katalin elmondta: amikor megtudta, hogy akkreditált fotósként vehet részt az áprilisi pápalátogatáson, nagy öröm töltötte el, óriási megtiszteltetésnek tartotta, egyúttal nagy kihívás is volt számára. Különböző eseményekre kapták meg az akkreditációt; a szervezők megszabták, ki milyen távolságról fotózhat. Ő viszonylag távolról örökítette meg a Szentatya látogatásának pillanatait. Egészen kivételes élményben volt része.

Kuzmányi István felidézte: 2021-ben együtt utazott a Szentatyával és küldöttségével azon a gépen, amelyen Budapestre érkezett az eucharisztikus kongresszusra; majd az azt követő háromnapos szlovákiai látogatására is elkísérte Ferenc pápát. Az Alitalia gépén utaztak. A sajtó munkatársai több mint hetvenen voltak jelen; egy függöny választotta el őket a Szentatya vatikáni delegációjától. A pápának nem kötelessége, de ha úgy dönt, hátramehet az újságírókhoz, és egyesével bemutatkozhatnak neki.

Amikor odalépett hozzá, Kuzmányi István közölte a Szentatyával, hogy Nagyváradon született, és hozzátette: Erdélyben. Ferenc pápa azt válaszolta: „Erdély nagyon szép hely, szerencsés vagy, hogy ott születtél. Milyen jó volt veletek, magyarokkal együtt ünnepelni Csíksomlyón!” A Magyar Kurír főszerkesztője felidézte, milyen érzés töltötte el akkor: „Megszűnt számomra a tér és az idő, félig a mennyországban éreztem magam.” Hihetetlen volt, hogy annak, aki az egész Egyház terheit hordozza a vállán, eszébe jut a szóról, Erdély, hogy ott járt évekkel korábban, és milyen gyönyörű hely. Kuzmányi István hozzátette: minden rosszban van valami jó. A 2019-es csíksomlyói pünkösdi búcsú idején borzalmas volt az idő, a zarándokok vele együtt rettenetesen eláztak. A Szentatya gépe nem tudott a terveknek megfelelően Csíkszeredán leszállni, hanem a sokkal messzebb fekvő Marosvásárhelyen, ahonnan

autóval vitték Somlyóra, és Ferenc pápa útközben megcsodálta az irodalmi művekben is megénekelt, gyönyörű szép hargitai havasokat. Mindez beleégett a szívébe, és valószínűleg ezért emlékezett rá.

Az idei pápalátogatással kapcsolatban Kuzmányi István megemlítette, hogy harmadik gyermekének, a két és fél éves Veronikának jelenleg mindennél fontosabb a hinta. Amikor a játszótéren hintázik, teljesen belefelejtkezik. A Szentatya is egyfajta gyermek, jó értelemben.

Amikor odalép valakihez, a szemébe néz, és csak ő létezik a számára, kikapcsolja a külvilágot.

Mindhárom látogatásán élvezte azt, hogy közöttünk, magyarok között volt, hogy kíváncsiak voltunk rá. Áprilisi látogatásának megható pillanata volt a megérkezése: kiszállt a kerekesszékből, és botjára támaszkodva lépett oda az őt várókhoz, ezzel is jelezve, azért jött, mert fontosnak tart bennünket, érdekli, akivel találkozik.

A tárlat egyik képén a Herbácskó házaspár, Norbert és Anita látható, bényi népviseletben. A szintén bényi születésű Molnár Tamás atya kérdésére, hogy milyen érzés volt képviselni a felvidéki magyarságot az áprilisi pápalátogatáson, Anita azt válaszolta: óriási élmény és felelősség.

A Szentatyával már korábban is találkoztak, Rómában, a családok ünnepén. Ferenc pápa kiment az emberek közé, és megsimogatta a kisfiukat. „Biztos voltam benne, hogy valamikor még létrejön egy ilyen találkozás” – mondta a bényi polgármester asszony.

A kisfiú azóta megnőtt, ott volt a Papp László Arénában, amikor a Szentatya találkozott a fiatalokkal. A Kossuth téri szentmisén reggel még hűvös volt, de a melegség egyre jobban átjárta őket, míg Ferenc pápára vártak.

A települést büszkeséggel töltötte el, hogy Bény község, illetve hat falu képviselhette a felvidéki magyarságot ezen a látogatáson.

A bényi polgármester asszony férje, Herbácskó Norbert lenyűgözőnek nevezte a szervezést, csodálatosnak az élményt, gyönyörű lelki meditációnak az egész eseményt. Azzá tették a mély pápai üzenetek – fogalmazott.

Molnár Tamás atya megszólította a rendezvényen is szolgálatot teljesítő fotósunkat, Merényi Zitát is, aki Ferenc pápának a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában tett zárt körű látogatását nevezte a legnagyobb személyes élményének. Egészen közel állt a pápához, aki olyan mélyen a szemébe nézett, hogy elkapta a tekintetét. A gyerekek énekkel fogadták a Szentatyát, és ő annyira meghatódott ettől, hogy még könnyezett is. Megrendítő volt.

Arról, hogy melyik a kedvenc képe, illetve pillanata a pápalátogatásról, Süle Ágnes Katalin elmondta: az Arénában a Szentatyának a fiatalokkal történt találkozása után készült fotója a szentségimádásról.

A mozgalmasságot, dinamizmust felváltotta a mozdulatlanság, az áhítatos csönd.

A fotográfus meghatónak nevezte, ahogyan a fiatalok csillogó szemmel, örömmel fogadták Ferenc pápát. Erről is láthatók képek, illetve a találkozást megelőző koncertekről, táncokról. Fergeteges volt a hangulat – mondta Süle Ágnes Katalin. Különösen az tetszett neki, ahogy a Szentatya teljesen ráhangolódott a fiatalokra. Derűs és közvetlen volt velük. A távolság miatt nehéz volt fotózni őt, különösen amikor közel ment az emberekhez; szinte beleolvadt a tömegbe. Amikor pedig reagált a fiatalok beszédeire,

személyesen szólította meg őket, mindenkinek mondott valami olyasmit, ami az ő gondolataihoz kapcsolódott,

és viccelődött is, egy közmondást idézett: „Aki mer, az nyer.”

Süle Ágnes Katalin számára különösen emlékezetes pillanatok voltak azok is, amikor a Szent István-bazilika előtt fotózta a pápát.

Kuzmányi István Ferenc pápa Szent István-bazilikában tett látogatásából kiemelte, hogy a végén a Szentatya szívét megérintette a rá várakozó tömeg. Itt is felállt a kerekesszékből, és lebicegett a bazilika előtti lépcsőkön. A gesztus hatására a személyes biztonságát szavatoló emberek szíve elkezdett gyorsabban verni, mert nem készültek fel arra, hogy a Szentatya bemegy az emberek közé. Korábban, a bazilikába való érkezésekor megállt az amputált lábú, szintén kerekesszékes Kardos Mihály atya előtt, megölelte, megcsókolta a kezét, majd megáldotta. Főszerkesztőnk az esemény után megszólította Mihály atyát. Kérdésére, hogyan élte meg a találkozást, csak ennyit mondott: „Potyogtak a könnyeim.”

Hírportálunk főszerkesztője felidézte azt a személyes, nem várt megajándékozottságot, hogy a Kossuth téri szentmise előtt, amikor a Szentatya körbement a téren a pápamobillal, a testőrei több kisgyermeket is kiemeltek a tömegből, akiket a pápa megáldott, köztük az ő kislányát, Veronikát is, akit az édesanyja vitt ki a térre, nagyobb testvéreivel együtt, csatlakozva plébániájuk közösségéhez.

Kuzmányi István visszaemlékezett arra is, hogy amikor 2021-ben Ferenc pápa Budapestről Pozsonyba érkezett, a nyilvánosság kizárásával meglátogatta a Betlehem Házát, ahol a Szeretet Misszionáriusainak nővérei gyógyíthatatlan beteg hajléktalanokat ápolnak, gondoznak. A főszerkesztő kiemelte: a Szentatya Pétert képviseli, és a Jóistent is megpróbálja közénk hozni. A helyszínen szíven ütötte a gondolat: Isten azért döntött úgy, hogy megtestesül, és ezt ennyire emberközelien tette, hogy végre ismerjük fel, mennyire szeret minket és a barátunk akar lenni. Gyermekként testesül meg, felsír Betlehemben.

Ez az emberléptékű Isten-arc az, akinek a követeként Ferenc pápa bement a Betlehem Házába, azokhoz az emberekhez, akiknek nincs is arcuk, semmit sem tudunk róluk.

A Betlehem Háza a pozsony-ligetfalusi Szent Család-plébániához tartozik. A pozsonyi kiállításmegnyitón jelen volt Juraj Vittek plébános is, aki hozzászólásában szemtanúként ugyancsak megrendítő élménynek nevezte Ferenc pápa látogatását az otthonban.

Az eseményen egy kórus is énekelt, nagycsaládos szülők, gyermekeikkel együtt. Az egyik énekes, Šillo Kiss Ivett örömtelinek nevezte a Szentatya látogatását előkészítő próbákat; ez az időszak tele volt örömmel, kegyelemmel, érezhető volt Isten jelenléte; összefogta az embereket, közösséget teremtett. Testközelben találkozhattak a Szentatyával, boldogság volt neki énekelni.

A pápa, Krisztus földi helytartója elutazott, de Krisztus velünk marad. Ő mindig itt van.

Az est végén Molnár Tamás atya búcsúzóul azt kívánta a megjelenteknek, hogy mindenki Isten dicsőségére végezze a munkáját, feladatát. Ez az este is bizonyította, hogy az emberek nyitottak a jóra, a szépre – tette hozzá a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria