Középkori feszület másolatát helyezték el a szegedi Szent Gellért-templomban

Hazai – 2023. május 31., szerda | 9:02

Május 29-én, hétfőn a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templomban átadták a dániai åbyi templomból származó, 11. századi feszület másolatát, valamint három új akolitus beöltözését is ünnepelték.

Az aarhusi åbyi templomból származó feszület a legrégebbi ismert feszület Dániában, 1050–1100 körül készült. Mérete körülbelül 51 centiméter, aranyozott rézlemezekből készült. A megfeszített Krisztust nyitott szemekkel, koronás királyként ábrázolja. Az eredeti feszület a koppenhágai nemzeti múzeumban látható.

Ennek egyik másolatát kapta meg most a szegedi Szent Gellért-templom a nemrég elhunyt Fráter Lóránd radiológus professzor hagyatékából, aki 1991 és 1997 között a Szegedi Tudományegyetem rektora volt. Az ő testvére, Sugataghy Ö. Jenőné adományozta a feszületet a plébániának azzal a céllal, hogy méltó helyre kerüljön ez az eredetileg körmeneti kereszt, amelyet ugyanebben a funkciójában kívánnak elhelyezni templomban.

Ezzel egy olyan kegytárgy másolata került Szegedre, amely Szent Gellért korából való – mondta Benyik György plébános. – Aki eljön templomunkba, hogy imádkozzon ezen kereszt előtt, nagyjából azzal a megfeszített Krisztus-ábrázolással szembesül, mint amelyhez hasonló előtt imádkozhatott egyházmegyénk alapító szent és vértanú püspöke.

A kereszt ünnepélyes átadására a pünkösdhétfői délutáni szentmisén került sor, ami azért is különleges volt, mert három új akolitus is beöltözött az egyházközség szolgálatára.

A plébános a szentmisén prédikációjában a közösség erejét méltatta.

Forrás: delmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria