Közös érettségi találkozóra várják az öregdiákokat a győri bencések

Megszentelt élet – 2024. március 2., szombat | 20:04

A győri Szent Mór Bencés Perjelség és a fenntartásában működő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium szeretettel várja a 4-re és 9-re végződő esztendőkben elballagott öregdiákjait a hagyományos közös érettségi találkozóra május 25-én.

A május utolsó szombatján megrendezésre kerülő ünnepség 10 órakor, szentmisével kezdődik a Loyolai Szent Ignác bencés templomban. A liturgia főcelebránsa Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel lesz. A szentbeszédet az 55 esztendeje, 1969-ben az intézményben végzett Bíró László nyugalmazott tábori püspök mondja.

A szentmise után az iskola dísztermében ünnepség kezdődik Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel és Tóth Konstantin OSB igazgató köszöntőjével, majd a 25, 50 és 70 esztendeje végzett diákok képviselőinek a visszaemlékezéseivel. Az 1999-ben végzettek nevében Laudán Csaba; az 1974-ben végzettek nevében Kondás Sándor atya, a Görögkatolikus Médiaközpont stúdióvezetője; az 1954-ben végzettek nevében pedig Gráf Győző méltatja az Alma Matert.

Az ünnepség a díszoklevelek átadásával folytatódik, amelyet az 50, 55, 60, 65, 70 esztendeje maturáltak vagy élő családtagjaik vehetnek át.

Az öregdiákok beszámolót hallhatnak a győri bencés szerzetesközösség és egykori iskolájuk mai életéről, valamint a Szent Mór Bencés Perjelség és a gimnázium informális Alumni-szervezete által koordinált gazdag öregdiákéletről, a számos sport-, lelkiségi, kulturális és tudományos rendezvényről, végül mindenki kézhez kapja az elmúlt tanévről szóló színes, informatív évkönyvet. Az ünnepélyt az osztálytermekben „osztályfőnöki óra” követi. A bencés templom kriptája nyitva lesz ezen a napon, ahol az elhunyt tanárok lelki üdvösségéért lehet imádkozni.

Szeretettel várja öregdiákjait a hamarosan 400 esztendős Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium, valamint a szervezésben segédkező Diákönkormányzat és a Bencés Nevelésért Alapítvány.

További információ, kérés, segítség az iroda@czuczor.osb.hu e-mail-címen kapható.

A győri bencés diákság és öregdiákság körében „legendás” az összetartás, de – hála Istennek – ez sok szerzetesi gimnáziumról elmondható. Maga az oktató-nevelő munka is úgy van felépítve, hogy ne érezzék úgy a diákok a ballagás előtt, hogy ez a közösségi élmény, otthonosságérzés, törődés csak négy vagy hat esztendőre szól.

A bencés szerzetesközösség, valamint a gimnázium buzgó öregdiák tanárai és öregdiákjai több, rendszeres lelkiségi és kulturális alkalomra várják vissza az alumnusokat.

Ilyen a Bencés esték előadás-sorozat a gimnázium dísztermében; a felnőtteknek szóló katekézis bizonyos kedd estéken a Loyolai Szent Ignác bencés templomban; a hangversenyek; a február első szombatján megrendezésre kerülő Győri Bencés Bál; a szeptemberi és februári több száz fős győri bencés öregdiák-találkozók Budapesten; a Szent Márk evangélista ünnepéhez kötődő Karrier-nap a gimnáziumban; a zarándoklatok; valamint a sportalkalmak, például az úgynevezett pinnyédi focikupák.

A soron következő alkalom a nagyböjti öregdiák-lelkigyakorlat, amely március 23-án szombaton 16 órakor kezdődik a bencés templomban. Ezt követően április 27-én szombaton a saját fejlesztésű, öregdiák közösségimédia-felületet, a Nexust mutatják be az iskola Lloyd oktatási épületében.

További információk találhatóak a Szent Mór Bencés Perjelség oldalán, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium oldalán, és a Győri bencés öregdiákok közösségimédia-csoportjában.

Forrás: Szent Mór Bencés Perjelség; Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium

Fotó (archív): Böősy Pál, Pados Adrián (Képek a korábbi esztendők találkozóiról és ballagásairól)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria