Közzétették Ferenc pápa trieszti látogatásának hivatalos programját

Ferenc pápa – 2024. június 10., hétfő | 12:30

A Szentatya július 7-én apostoli látogatást tesz Friuli-Venezia Giulia régió székhelyére, Triesztbe, az olasz katolikus társadalmi hét alkalmából, amit ötvenedik alkalommal rendeznek meg. A Szentszéki Sajtóközpont június 6-án tette közzé a látogatás hivatalos programját.

A kevesebb mint ötórás látogatás zárja le az olaszországi katolikus társadalmi hetet. Az Olasz Püspöki Konferencia rendezi minden évben a programot, amelynek célja, hogy elmélyítse a keresztény társadalmi tanítás üzenetét, és irányt mutasson a hívők tevékenységének a munka világában.

Ferenc pápa július 7-én, vasárnap reggel 6.30-kor indul Triesztbe helikopterrel. 8 órára érkezik meg a Generali Kongresszusi Központba, ahol az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek; Luigi Renna cataniai érsek, az olasz katolikus társadalmi hét szervezőbizottságának elnöke; valamint Enrico Trevisi trieszti megyéspüspök köszönti. A régió elnöke, Massimiliano Fedriga; a trieszti prefektus, Pietro Signoriello; Roberto Dipiazza polgármester és Philippe Donnet, a trieszti székhelyű Generali biztosító vezérigazgatója is üdvözli a pápát érkezésekor.

A pápa a kongresszusi központban találkozik a társadalmi hét résztvevőivel. Matteo Zuppi bíboros köszöntője és Luigi Renna érsek bevezetője után a pápa mond beszédet.

Ezt követően – míg a résztvevők átmennek a Piazza Unità d’Italiára –, a pápa rövid találkozókon vesz részt: egy ökumenikus csoporttal, majd a tudományos élet képviselőivel, valamint migránsok és fogyatékkal élők egy csoportjával találkozik.

Ferenc pápa délelőtt 10 órakor elhagyja a kongresszusi központot, és átmegy a Piazza Unità d’Italiára, ahol a tervek szerint délelőtt 10.30-kor kezdődik a pápai szentmise, majd a Szentatya elimádkozza a hívekkel az Úrangyala imádságot. A pápai áldás előtt Enrico Trevisi trieszti megyéspüspök köszönetet mond az egyházfőnek.

Ferenc pápa 12.30-kor indul vissza helikopterrel a Vatikánba, ahová a tervek szerint 14 óra körül érkezik meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria