Krisztus életünk királya – Megáldották a mátranováki templomot

Hazai – 2023. november 28., kedd | 9:00

Krisztus király vasárnapján, november 26-án szentmisét mutatott be Marton Zsolt váci megyéspüspök a kívül-belül megújult mátranováki Nepomuki Szent János-plébániatemplomban, és megáldotta az épületet.

A főpásztor prédikációjában elmondta: egy hét múlva, advent első vasárnapján már az új egyházi évet kezdjük meg. Az esztendő végére érve jó visszatekinteni és összefoglalni, hogy mi történt az ember életében, vallásosságában.

Napjainkban sok kihívással kell szembenéznünk, vannak káros ideológiák és szörnyűségek is: itt van a szomszédos országban zajló orosz–ukrán háború, de az izraeli–palesztin konfliktus is – tette hozzá Marton Zsolt püspök.

Az ember azt gondolja, hogy ura a világnak. Már látni ennek jeleit a globális felmelegedés kapcsán is. Fogyasztói társadalomban élünk, amely pazarló világ. Ma más királyok vannak a világban, akik uralni akarják az embert: ilyen a közösségi média is – emelte ki a váci megyéspüspök.

Nem szabad megijedni. Krisztust kell választani, őt kell az életünk királyává tenni. A mi életünk Urát ünnepeljük akkor is, amikor a püspök megáldja a felújított templomot, ahol Krisztus is jelen van. Ez igaz és örök – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor. – Isten háza fontos az embereknek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében kifejtette: a megígért segítséget meg kell adni, a támogatásokat a község formálására és a közösség erősítésére és az ő javukra szükséges fordítani.

Szép a megújult plébániépület, valamint a templom is, amely közös összefogással és a magyar kormány támogatásával kapott új köntöst – mondta az államtitkár. Háláját fejezte ki a nógrádi embereknek, akik – mint fogalmazott – megérdemelték ezt a felújítást. Hűségük, szorgalmuk és kitartásuk, amellyel a kereszténységet szolgálják, megérdemli a segítséget.

Mátranovák mellett a Modern városok program keretében 28 katolikus templom, továbbá nyolc református, evangélikus, baptista és zsidó templom, kápolna és imaház újulhatott meg – ismertette az államtitkár.

A mátranováki templomban megújították a 14 freskót; új padokat kapott az épület, padlófűtést alakítottak ki, újrakövezték és bővítették a szentélyt, a templomot kívül-belül újrafestették, új lefolyókat és ereszcsatornákat építettek ki, és megoldották a csapadékvíz elvezetését is.

Forrás: Váci Egyházmegye; nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria