Krisztus ruhájába öltözünk – Énekkari beöltözés a Váci Székesegyházi Kórusiskolában

Hazai – 2023. október 3., kedd | 12:46

Minden évben beöltöznek a váci székesegyház új énekesei, a régiek pedig megújítják énekkari fogadalmukat. Az ünnepélyes szertartást idén mintegy 230 gyermek és 100 felnőtt énekes részvételével a váci Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán tartották szeptember 22-én.

A váci székesegyházban hat énekkar működik, melynek tagjai liturgikus ruhát viselnek. A kórusok láncot alkotva kapcsolódnak egymáshoz. Négy gyermekkar, valamint egy ifjúsági és egy felnőtt énekkar, a Szent Cecília Kórus teljesít rendszeres liturgikus szolgálatot a püspöki és plébániai szentmiséken hat éves kortól egészen a felnőtt korosztályig.

„A kórusruha azt jelképezi, hogy Krisztushoz szeretnénk hasonlóvá válni, természetesen nem elsősorban az öltözék által, hanem az Ő önzetlen lelkületének és szeretetének megélésével, másokat segítve az életünk során. Erre tanítgatjuk a gyermekeinket és hangoljuk felnőtt énekeseinket is” – mondta Varga László atya, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) központi igazgatója, a kórusiskola művészeti vezetője.

Az új beöltözők évenként fogadalommal is megerősítik szándékukat és elköteleződésüket, amikor újra és újra kimondják: (…) „minden lehetőt megteszek, hogy másokon segítsek” (…)

Az énekesek szakmai verseny alapján rang szerint fehér pelerint, albát, piros és arany zsinóros mellkeresztet és kék palástot viselnek.

Az egyik ifjúsági énekes megköszönve a beöltözést, így fogalmazott: Amikor „Krisztus ruhájába öltözünk”, és az ő keresztjét viseljük a szívünkön, róla teszünk tanúságot énekünkkel, de már csak a puszta megjelenésünkkel is a világban. Az egyházi énekes és közössége hirdeti a túlvilági életet, valamint Isten létezését és szeretetét mindenki számára.

Az idősebb korosztály egyik férfi képviselője pedig összefoglalta énekes életformájuk lényegét. „Egység a közösségi szolgálatban, és belső azonosulás Krisztussal, akit képviselünk énekünkkel, életünkkel és az egyházi ruha viselésével egyaránt.”

Forrás: Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Fotó: Góts Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria