Krisztus szeretetét átadni az embereknek – Magyar zarándokok a szentté avatáson Rómában

Nézőpont – 2022. május 15., vasárnap | 15:35

Május 15-én Ferenc pápa tíz új szentet avatott. Az oltárra emeltek között volt Charles de Foucauld francia szerzetespap is. Az ünnepi szentmisére Rómába érkezett Urr Zsolt Ipoly monori plébános egy tizenöt fős zarándokcsoporttal. A plébániához tartozik Vasad filia is, ahol Charles de Foucauld egyetlen magyarországi emlékhelye található. Urr Zsolt Ipolyt a szenttéavatási liturgia után kérdeztük.

– Már 2020 óta készülünk erre az alkalomra, hiszen már két éve tudható, hogy szentté fogják avatni Charles de Foucauld-t. 2020-ban kaptunk egy Foucauld-ereklyét Bernard Ardura OPraem posztulátorától, mely a vasadi kápolnában lett elhelyezve.

Jézus Kistestvérei közül többen is a monori cigánytelepen szolgálnak, ezért épült a monori plébániához tartozó településen egy kis kápolna Charles de Foucauld tiszteletére, s ezért gondolta úgy a helybeli közösség, hogy ezen az ünnepen néhány fővel jelen leszünk.

– Ez a nap Magyarországon, Vasadon is ünnep…

– Igen, a vasadi kápolnában reggel 9 és este 5 óra között a Jézus Kistestvérei nővérek és a lelkiségi család, a Názáret elnevezésű laikus és papi közösség tagjaival tartanak egy lelkigyakorlatot, ennek részeként követték a szenttéavatási szertartást is, délután 3 órakor pedig egy hálaadó, ünnepi szentmise kezdődött az ott lévők részvételével.

– Milyen programon vettek részt a Rómába érkezett zarándokok?

– Végiglátogattuk a négy pápai bazilikát, most itt voltunk a szentté avatáson, holnap pedig a Vatikáni Múzeumba igyekszünk.

– Milyen érzések, gondolatok fogalmazódtak meg önben a szentté avatáson?

– Nagy lelkesedéssel vettünk részt ezen az ünnepen. Mi Vasadon azzal a lelkülettel vagyunk együtt, ahogyan Szent Charles de Foucauld Tamanrasset-ben volt a tuaregek között.

Mi Krisztus szeretetét, jelenlétét szeretnénk átadni az embereknek.

Aki szeretne egy kicsit elmélyedni abban, ami Szent Charles de Foucauld lelkiségét jellemzi, szeretne egy magyarországi „sivatagban” elmélkedni, azt szívesen látjuk Vasadon, ahol egy zarándokszállás is várja a vendégeket.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Fábián Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria