Különleges sportnap a Nógrád megyei Karancsságon

Hazai – 2021. szeptember 19., vasárnap | 15:23

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek focitornát és sportnapot felzárkózó településeken élő családok gyermekeinek szeptember 9-én Karancsságon. A most először kiírt Fete-Nógrád megyei vándorkupán és a hozzá kapcsolódó sokszínű programsorozaton több mint négyszáz fiatal vett részt.

A focitorna és a hozzá kapcsolódó sokszínű programsorozat célja az volt, hogy különleges élményt adjon hátrányos helyzetű gyerekeknek. A felzárkózó településeken élő családok mindennapjai legtöbbször egyhangúak és ingerszegények; délután, miután az iskola és a tanoda bezárja kapuit, rengeteg fiatal számára bezárul a világ is. Nincs közösségi program, sokszor még játszótér sincs a faluban. A hátrányos helyzetű gyerekek többségének alig van lehetősége újdonságokat kipróbálni, tartalmas programokon részt venni, sokuk még a települése határain túl sem járt még.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Felzárkózó Települések Programban a sport a szociális munka egyik alapvető eszköze is. „A heti több alkalommal megtartott edzések rendszerességre nevelnek. A közösen végzett tevékenységek pedig egymás elfogadására, a jó együttműködésre ösztönzik a gyerekeket. Ebben látjuk az integráció megvalósulását” – mondta a sportnap kapcsán Maka István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sport-szakterületi vezetője, hozzátéve, hogy a sportban elért sikerek nagyszerű motivációt is jelentenek.

Tizenöt Nógrád megyei településről több mint négyszáz gyermek vett részt azon a focitornán, amelyet a „Felzárkózó települések” program részeként rendeztek Karancsságon szeptember 9-én, a Hit Gyülekezete Roma Missziós Hálózat szervezésében.

A különleges sport- és gyermeknap díszvendége és díjátadója a 97-szeres magyar válogatott labdarúgó, jelenleg az U21 válogatottat irányító Gera Zoltán volt.

A focitorna végén nemcsak a dobogósokat és a legjobb játékosokat, hanem a közönség által megszavazott legsportszerűbb csapatot is díjazták.

A focitornát karate- és erőnléti bemutató is színesítette; az asztalitenisz szabályait is megismerhették a jelenlévők.

Karancsságon gyűltek össze első alkalommal az ország minden pontjáról a „Fókuszban a gyermek” program mozgó Játszóterei is ezen a napon.

A bátonyterenyei, a szécsényi és a salgótarjáni járásban működő gyermekesély programok munkatársai különféle kézműves-foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria