Külső után jöhet a belső – Megújul a sátoraljaújhelyi piarista kollégium

Megszentelt élet – 2021. március 24., szerda | 14:29

Befejeződtek a sátoraljaújhelyi piarista kollégium külső felújítási munkálatai. A Piarista Rend Magyar Tartománya 330,95 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósította meg a projektet. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés előirányzata biztosította.

Kevés diák dicsekedhet azzal, hogy kollégiumi szobája eredetileg egy 17. században épült pálos kolostor szerzetesi cellája volt. De megtehetik ezt a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium lakói, akik hamarosan visszatérhetnek műemlék kollégiumukba.

Az épület renoválásának első üteme a Széchenyi 2020 program keretében, egy EFOP-pályázatból valósulhatott meg. A sátoraljaújhelyi piaristák legrégebb óta működő szolgálata – a templomi mellett – a kollégium, amely jelenleg kilencven hegyközi és bodrogközi középiskolás fiatal számára biztosít otthont, hogy tanulmányaikat biztonságos, inspiráló és fejlesztő közösségben tudják végezni. Sokuk így olyan lehetőségekhez jut, amelyekhez egyébként nem férnének hozzá.

A mostani munkálatok során felújították az épület tetőszerkezetét, megvalósult a homlokzati és udvari nyílászárók cseréje, megújult a külső homlokzat, megtörtént a falak utólagos vízszigetelése, valamint a padlásfödém hőszigetelése. A kivitelezés közel másfél éves munkavégzést követően 2021. február végén zárult le.

A felújítás során fokozott figyelmet kaptak a padlástér lakói: az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága közreműködésével az épületlakó védett denevérek nyugalmát egy védelmi háló kialakításával biztosították.

A felújítás második üteme a nyár folyamán indulhat meg a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával. A kollégium fejlesztésére és bővítésére azért van szükség, hogy korszerű és otthonos körülményeket tudjunk biztosítani az ott lakó fiataloknak. A fizikai terekkel a piaristák azt is szeretnék kifejezni, hogy világos, átlátható és együttműködésre hívó közösségben akarnak együtt tanulni tanítványaikkal. A felújított kollégiumépületben többek között fürdőszobával rendelkező lakószobák, világos folyosók, tanulásra és találkozásokra egyaránt inspiráló közösségi terek lesznek, az egészséges életvitelt konditerem is szolgálja majd.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria