Kultúránk a remény jeleit hordozza – Dragonits Márta az Ars Sacra Fesztivál programjairól

Kultúra – 2021. augusztus 31., kedd | 15:37

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva rendezik meg az idei, immár XV. Ars Sacra Fesztivált szeptember 4. és 12. között. A programsorozatról Dragonits Mártával, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk.

– Hogyan kapcsolódik az idei fesztivál a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz?

– 2007-ben az Erdő Péter bíboros úr által meghirdetett városmisszió keretében Budapesten szerveztünk programokat, 2008-tól Magyarország területén, majd Kárpát-medence-szerte, most pedig lehetőséget kaptunk arra, hogy kulturális programjainkkal bekapcsolódhassunk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) világeseményébe.

Az Ars Sacra Fesztivál 15 éves története során mindig szeptember harmadik hetére szerveztük a programokat a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva, hiszen a kulturális örökségünk nagy része szakrális. Idén azonban előrehoztuk a rendezvényt szeptember 4. és 12. közé, a 2016 óta megszervezett filmfesztiválunkon pedig szeptember 13–19. között lesznek vetítések a Tabán Art moziban. (A vetítések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.)

A NEK-hez kapcsolódnak idén a családi programjaink is. Szeptember 11-én délelőtt szeretettel várunk mindenkit a margitszigeti családi napra. A „Minden forrásom belőled fakad” mottóra rímelve meghívtuk a magyarországi szent kutak őrzőit, akik színes fotóanyaggal mutatkoznak be a Víztoronyban.

Tizennyolc szentet életnagyságban ábrázoló tablósorozatot helyezünk el a torony közelében, és ehhez kapcsolódva a gyerekeket egy kis játékkal várjuk a tablókon olvasható rövid életrajzokat alapul véve. A megfejtőknek apró ajándékokkal kedveskedünk.

A Víztoronyban gyermekrajz-kiállítás, meditatív tánc és Szent István életéről szóló zenés bábdarab várja az érdeklődőket.

– Évről évre egyre gazdagabb az Ars Sacra Fesztivál programkínálata, a Margitsziget mellett hol kapcsolódhatnak be az érdeklődők a fesztivál rendezvényeibe?

– 230 település több mint négyszáz programmal csatlakozott az idei Ars Sacra Fesztiválhoz. Száznál több templom nyitja ki a kapuját, orgonakoncertekkel, színes programokkal várva a látogatókat.

A fesztivál kezdettől fogva a Bibliához köthető zsidó-keresztény kultúra felmutatását célozza. Idén ökumenikus ünnepet szerveztünk a NEK köszöntésére: Budapest szívében egy nagy virtuális kereszt köti össze négy keresztény egyház egy-egy jelentős templomát. A budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban Fassang László világhírű orgonaművész, a Deák téri evangélikus templomban Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a Kálvin téri református templomban a Szent Efrém Férfikar a Liszt-díjas Bubnó Tamás művészeti vezetésével, a Budapesti Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban a Központi Református Kórus ad koncertet.

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) az érdeklődők egész héten a költőre emlékező kiállítást tekinthetnek meg. Szeptember 9-én, csütörtökön este a PIM udvarán Juhász Anna irodalmár beszélget meghívott vendégeivel, Háy Jánossal, Pindroch Csabával és Harcsa Veronikával.

Kiemelt helyszín lesz a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad. Itt a mono-operától a magyar és a cigány népzenén át a jazzig számos koncert közül válogathatnak az érdeklődők.

Meghívott vendégeink között szerepel Sebestyén Márta, a Kaláka Együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária és a Misztrál Együttes.

A zenei programok mellett pedig meghallgathatják a pálos rend Lectio Divináját, a Szent István Társulat és a Lengyel Kulturális Intézet könyvbemutató beszélgetéseit, valamint megtekinthetik az IstenSzeretők című színdarabot, amely az Istennel megélt házasságról szól egy fiatal színész házaspár személyes vallomásaival, zenei és irodalmi vonatkozásokkal.

A bazilika altemplomában nagyszabású tárlat mutatja be a Kárpát-medence legkiválóbb keresztény alkotóinak mintegy kétszáz művét Szent István öröksége címmel.

A premontrei rend megalakulásának 900. évfordulója alkalmából a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola épületében építészeti konferencián mutatjuk be a rend magyarországi megtelepedésének történetét és hazai építészetét. Külön ismertetjük Várhegyfok, Ábrány, Türje, Csorna, Zsámbék, Ipolyság és a jászói prépostság épületegyütteseit. A kétnapos konferencia másnapján szakmai zarándoklatra hív Holnapy Dénes Márton OPraem (aki maga is építész) a premontrei építészeti együttesekhez.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a 900 éves premontrei rend történetéről kiállítás látható, és szeptember 12-ig a 2020-ban 750 éves jubileumát ünneplő pálos rend múltját bemutató tárlat is megtekinthető még.

– A vidéki rendezvények közül melyeket emelné ki?

– Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hatalmas programsorozatot rendez botanikus kerti sétával, borkóstolóval egybekötve, toronymászást, előadásokat és kiállításokat szerveznek a Varázstoronyban.

Szolnokon az egykori zsinagóga épületében Ti adjatok neki enni! címmel Bukta Norbert kiállítása nyílik meg összművészeti produkció keretében, az esztergomi bazilikában pedig elhangzik Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész és zeneszerző korszakalkotó szakrális műve, a Missa Missio.

– Hogyan fogalmazná meg az Ars Sacra Alapítvány küldetését?

– Az alapítvány célja, hogy a kultúra mélyén nyugvó remény jeleit a felszínre hozza, valamint elősegítse a nemzet lelki felemelkedését és spirituális egységét.

A kezdetektől fogva arra gondoltunk, hogy a művészeti eseményekkel felmutathatjuk, hogy az európai kultúra hitből épült fel. A magas színvonalú művészet megnyitja az ember szívét, és ha Isten igéje belehullik a nyitott szívekbe, szárba is szökkenhet.

– Melyek az Ars Sacra Alapítvány további tervei?

– A XVI. Ars Sacra Fesztivált 2022. szeptember 17. és 25. között szervezzük meg „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” ( Jn 13,34) mottóval.

Az Ars Sacra Fesztivál programjairól további tudnivalók olvashatók az www.ars-sacra.hu honlapon.

Szerző: Körössy László

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria