Látogatást tett a Katolikus Karitásznál Michael Landau, a Caritas Europa új elnöke

Hazai – 2020. szeptember 3., csütörtök | 13:40

Augusztus 31-én és szeptember 1-jén kétnapos látogatást tett Michael Landau, a Caritas Austria elnöke és a Caritas Europa nemrég megválasztott elnöke Magyarországon. Felkereste a Katolikus Karitász budapesti országos központját, a Pécsi Egyházmegyei Karitászt és a segélyszervezet ormánsági felzárkóztató programjának egyik helyszínét, a tésenyi Jelenlét Pontot is.

A látogatás szentmisével kezdődött Budapesten, amit a Magyar Szentek templomában Écsy Gábor atyával, a Katolikus Karitász igazgatójával együtt mutatott be a szervezet munkatársainak részvételével.

A pécsi egyházmegyei karitászközpont megtekintése során Besenczi Zsolt igazgató bemutatta a helyi szervezet szociális tevékenységét, krízisprogramjait, az élelmiszermentés terén végzett szolgálatát, az önkéntességet koordináló feladatait és a plébániai karitászcsoportok munkáját. Megtekintették a Pécs belvárosában működő Szeretet-Lánc Központot, amely a karitász krízisellátó helyszíne.

A központ a város egyik főleg szegények lakta területén van, az épülettömbben túlnyomórészt olyan családok élnek, melyeknek gondot okoz a megélhetés, és szociálisan nehéz helyzetben vannak. A hátrányos helyzetű embereket nemcsak tárgyi eszközökkel, ruhákkal, élelmiszerrel, hanem más természetbeni támogatással és szeretetteljes napi jelenléttel is segítik. A krízisközpont közelében karitászbolt is működik, ahol a vevők kedvezményes áron válogathatnak a ruhákból, használtcikkekből álló árukészletből. Az adománybolt működése hozzájárul a krízissegélyek finanszírozásához.

Michael Landau látogatást tett a pécsi püspökségen is, ahol a munkatársakkal elmondott közös imádság után Kvanduk Frigyes általános helynök fogadta.

A szervezet európai elnöke bepillantást nyert a Katolikus Karitász által az ormánsági Sellyei járás területén végzett felzárkóztató programokba is Tésenyben, a Jelenlét Ponton. Látogatásakor éppen egy húszfős gyermekprogram zajlott, melynek keretében forgószínpados játszóházban ismerkedtek meg a teremtett világ értékeivel és az újrahasznosítás lehetőségeivel. A gyerekek a játszóház után spontán énekléssel köszöntötték Landau atyát; és ezzel felvillantottak valamit abból az örömteli közösségi életből, amelyet a karitász Jelenlét Pontjain tapasztalnak nap mint nap.

A segélyszervezet munkatársai bemutatták a Jelenlét Ponton zajló közösségi, szociális és fejlesztő célú tevékenységeket, valamint a karitász lakhatási feltételeket javító, öngondoskodást előmozdító és háztáji gazdálkodást támogató programjait is, melynek eredményét családlátogatás során egy fiatal pár otthonában meg is tekintették.

Kedden Michael Landau részt vett a magyarországi szervezet igazgatói értekezletén is, megismerkedett az egyházmegyei karitászigazgatókkal és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel, a Katolikus Karitász püspök elnökével.

Landau atya elmondta, a Caritas Europa elnökeként ez az első hivatalos útja, és rendkívül fontosnak tartja az európai karitászhálózat tagországainak és az ott folyó munka sajátosságainak megismerését, az egymástól való tanulás lehetőségének felmérését. A karitász egy hálózat, amely a világ 165 országában van jelen – ez óriási lehetőség a fejlődésre és a szeretetszolgálat útjának kiszélesítésére. Kiemelte, a karitász mindig törekszik arra, hogy a professzionális szociális munkát az evangélium szellemében végezze, ezért kérte a munkatársakat, figyeljenek arra is, hogy a szeretet minden egyes nap része legyen munkájuknak, úgy, ahogy azt megtapasztalhatta itt, Magyarországon, amikor ellátogatott a hátrányos helyzetű térségekbe, és találkozott a szeretetteljes és jókedvű szolgálattal.

Michael Landau biokémikus, katolikus pap 1960-ban született Bécsben. 1995. december 1-je óta a Bécsi Főegyházmegyei Karitász igazgatója, 2013. november 13-tól az osztrák karitász elnöke és 2020. május 19. óta a Caritas Europa elnöke.

Munkája megkezdése óta érzékeny a társadalmi témákra. Meggyőződése, hogy mindannyiunknak megvan a hatalma és akarata, hogy változtassunk társadalmunk problémáin. Elkötelezettségét többek között Bécs városának Arany Becsületérmével és az Osztrák Köztársaságért végzett szolgálatért járó Nagy Kitüntetéssel ismerték el. Könyvet írt a szolidaritás témájáról, buzdítva az emberiséget.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria