Látszólag elválaszt, de tökéletesen összeköt – Új ikonosztázion ékesíti a sajószentpéteri templomot

Hazai – 2021. január 23., szombat | 12:01

Január 17-én Szent Liturgia keretében szentelte meg Orosz Atanáz püspök a sajószentpéteri görögkatolikus templom új ikonosztázionját, Kárpáti László ikonfestő alkotását. Az eseményről Jármi Zoltán sajószentpéteri parókus írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A sajószentpéteri görögkatolikus templom új ikonosztázának terveit Orosz Atanáz püspök terjesztette be, aki egyben a Hierarchák Tanácsának Egyházművészeti és Templomépítési Bizottságnak elnöke. A főpásztor örömmel fogadta el a közösség meghívását, hogy január 17-én vezesse a szertartást és megszentelje az elkészült ikonosztáziont.

A szertartás az ikonosztázion-szenteléssel kezdődött, melyet a vasárnapi Szent Liturgia megünneplése követett.

Szentbeszédében Orosz Atanáz püspök kiemelte, milyen fontos a kapcsolat a hívő ember életében: kapcsolat Krisztussal, a szentekkel és a közösség tagjainak egymással. Kiemelte: e nehéz időszakban még több erőt tudunk meríteni a Szenttel való kapcsolatunkból.

Az ikonoszázion megáldásán elhangzott püspöki homília meghallgatható ITT.

A szertartás végén megemlékeztek az ikonosztáz alkotójáról, Kárpáti László festőművészről; valamint a kivitelezés vezetőjéről, Tóth Istvánról és segítőiről. Jármi Zoltán parókus megköszönte az ikonosztázion létrejöttében segítők felajánlásait; köszönetét fejezte ki a közösség tagjainak, akik fáradságot, felajánlásokat, időt nem kímélve járultak hozzá a liturgikus tér kialakításához.

Végül a sajószentpéteri Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde óvodásai köszöntötték műsorukkal Orosz Atanáz püspököt.

*

A sajószentpéteri görögkatolikus hívek eredetileg a jelenlegi parókia helyén álló kápolnában gyűltek össze szertartásokra. Az ott lévő képeket Petrasovszky Manó festette 1975-ben. E képeket később áthelyezték a templomba. A kápolnát Úrszínváltozás tiszteletére szentelték, amit a negyedik alapképen láthatunk.

A templomban a királyi ajtó, az északi és déli ajtó; a templom falain, mennyezetén, a kórus mellvédjén elhelyezett képek Kárpáti László munkái. A Pertasovszky-képek méretezése még a kápolna méreteit tükrözi.

Az ikonosztázion harmonikusan köti össze és egyben választja el egymástól a hajót és a szentélyt, kifejezve az „elválasztva összeköt” szimbolikáját.

A közösség számára a folytonosságot jelentő régi képeket is elhelyezték a templom oldalfalán.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Barta József/Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria