Láttad már az igazi Mikulást? – Rekonstruálták Szent Miklós arcát

Kitekintő – 2021. december 8., szerda | 18:26

Néhány évvel ezelőtt, Szent Miklós ünnepén, 2014. december 6-án tette közzé a Liverpool John Moores University (LJMU) azt a rekonstruált arcot, amelyet a szentéletű myrai (mürai) püspök maradványai alapján készítettek a legmodernebb technológiával.

Az angol egyetem projektjéről a BBC számolt be: a Face Lab kutatócsoport munkáját Caroline Wilkinson vezeti, aki elmondta, a munka során felhasználtak minden rendelkezésre álló relikviát, melyeket az olaszországi Bari székesegyházában őriznek.

Szent Miklós, a mai Törökország területén található Myra (Müra) püspökéről elfogadott, hogy valóban létező, történelmi személy, aki átélte a nagy üldöztetést Diocletianus császár alatt, Konstantin hatalomra kerülése után; 306-ban szabadult a börtönből, és a titkos ajándékokról volt nevezetes. Többek között az terjedt róla, hogy a várost járva pénzt rejt el a házak előtt hagyott cipőkben.

A kutatók kiemelték, hogy az arcrekonstrukció egyik legnagyobb fegyverténye a szent aszimmetrikus orra: valószínűleg valamikor betört az orra, amit még a földi maradványaiból is ki lehetett venni, így még pontosabban lehetett rekonstruálni a vonásait.

Aki hallotta már a Szent Miklóshoz köthető legendákat, annak most biztosan az eszébe jutott az a történet, amely szerint Miklós a niceai zsinat idején egyszer annyira felmérgesedett, hogy behúzott egyet egy eretneknek. Ortodox ikonok gyakran ábrázolják is a jelenetet, amely valószínűleg nem volt ritkaság a korban, amikor számunkra már nehezen átérezhető hévvel vitatkoztak teológiai kérdéseken a Római Birodalomban.

Szent Miklós püspök tisztelete a 6. században kezdődött Myra városában és Konstantinápolyban – innen az egész görög, szláv és orosz egyházban elterjedt. Oroszországban különleges tisztelet övezi: az ország fő patrónusa. A latin egyházban – a dél-itáliai területtől eltekintve – később terjedt el tisztelete.

Ereklyéinek 1087-ben az olaszországi Bari városába történt átvitele Európa-szerte fölvirágoztatta a Miklós-tiszteletet. A görögkatolikus egyház számára is különösen jelentős személye: minden görögkatolikus templom ikonosztázán ott található az utazók, hajózók, megrágalmazottak, házasság előtt álló lányok, nők védőszentje, Csodatévő Szent Miklós.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Face Lab/Twitter; Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

Lorenzo Monaco: A tengeri vihar lecsendesítése