Laudato si’-év – Teremtésvédelmi munkaterv segíti a latin-amerikai egyházak megújulását

Kitekintő – 2020. június 29., hétfő | 17:04

Ferenc pápa öt éve megjelent Laudato si’ enciklikájának tematikus évet szenteltnek világszerte, bőséges lehetőséget kínálva a pasztorális és evangelizációs megújulásra Latin-Amerikában – vallják egyházi vezetők is, akik szerint az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma által javasolt kezdeményezés segíthet az egyházak egész társadalomban végzett evangelizációs küldetésében.

„A Laudato si’-év mintákat, kezdeményezéseket, utakat ajánl az egyházi közösségeknek, hogy megvalósíthassák az enciklika célkitűzéseit – mondta a Fides hírügynökségnek Alirio Cáceres, a latin-amerikai Katolikus Karitász integrált ökológiáért felelős munkatársa. – Ezek által a szegények és a Föld segélyhívására válaszolnak. Ebben az összefüggésben a Laudato si’ apostoli buzdításnak szentelt év egyfajta munkaterv, melyet Ferenc pápa kínál minden egyházi szervezetnek, hogy megvalósítsák tanítói víziójának irányvonalait.”

A mexikói egyház Laudato Si’-év 2020–2021. Útmutatás az Egyháznak Mexikóban című dokumentumának első pontja így ír erről: „Idén lelkipásztori munkánkat ökológiai lelkiséggel kell végeznünk, amely az alapvető és nem csupán formális változások záloga, illetve segíthet a zöld ökológia helyett az integrált ökológiát célba venni.”

David Torres, a Mexikói Püspöki Konferencia teremtett világ átfogó védelméért felelős titkára elmondta, hogy a közleményben hét irányvonalat neveztek meg az egyházmegyékkel együtt elvégzendő közös munkához. „A világjárványra való tekintettel virtuális egyházmegyei találkozókat szervezünk, hogy együtt keressük pasztorális és missziós utunkat” – nyilatkozta.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria