Lelkigondozóknak tartottak fórumot Kalocsán

2019. január 10., csütörtök | 14:22

Állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények munkatársaival találkozott Kalocsán, az „Osztozó – Lelkigondozók fóruma” keretében Bábel Balázs érsek január 7-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) állami intézményeiben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az ellátottak – az Alaptörvény által biztosított jogukkal élve – megfelelő lelkigondozásban részesülhessenek, és gyakorolhassák hitüket. A kirendeltségek segítségével minden megyében számos találkozót szerveztek azoknak a munkatársaknak, akik ezekben az intézményekben a hitéleti eseményeket szervezik, a vallásgyakorlás feltételeit megteremtik; lelkigondozói eseményeket, beszélgetéseket tartanak.

Fórumukat – az „osztozót” – ezúttal Kalocsán tartották. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben találkoztak Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel a Bács-Kiskun megyei szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozó lelkigondozók.

Tóth Mária kirendeltségigazgató és Késmárki Zsolt, az SZGYF Főigazgatói Irodájának témafelelős munkatársa vezetésével azért gyűltek össze előadásra és kötetlen beszélgetésre, hogy megosszák tapasztalataikat munkájukról, meghallgassák a főpásztor gondolatait az Egyház szociális-társadalmi szerepvállalásáról, annak konkrét megvalósulási formáiról a megyében, számos személyes epizóddal, lelkipásztori élménnyel illusztrálva.

Szóba kerültek a társadalmi-gazdasági folyamatok nyomán bekövetkező változások, az Egyház belső életét érintő kérdések, az infrastruktúra, a lelkipásztori jelenlét és ellátás kihívásai, és több epizód egy főpásztor napi teendőivel kapcsolatban is: hogyan találkozik papjaival, milyen ügyekben kell néha igen nehéz döntéseket hoznia, milyen örömforrásokat jelentenek a lelkipásztori látogatások. Meghívott vendégként jelen volt Cselik Beatrix egyházmegyei karitászigazgató is, akivel a szeretetszolgálat konkrét lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők.

Az érsekség meghívására kulturális és hitélményt nyújtó programként, szakszerű, tartalmas vezetéssel lehetőség nyílt a felújított Astriceum Érseki Múzeum, a székesegyház és a ritka kincseket rejtő érseki könyvtár megtekintésére is – tájékoztatott Késmárki Zsolt, az SZGYF Főigazgatói Irodájának társadalmi kapcsolatokért felelős referense.

Forrás: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Fotó: Cselik Beatrix

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle