Lengyelek milliói tettek tanúságot hitükről az úrnapi körmeneteken

Kitekintő – 2019. június 25., kedd | 9:51

Lengyelország katolikus örökségéhez tartozik úrnapja megünneplése a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön. Az Úr Szent Testének és Vérének főünnepe – idén június 20. – államilag is elismert munkaszüneti nap, a lengyel keresztények tehát könnyen eleget tudnak tenni méltó megtartásának.

Lengyelországhoz hasonlóan több országban állami ünnep emlékeztet a nap eredetére, így Ausztria, Németország és Svájc bizonyos részein, Horvátországban, Spanyolországban, Portugáliában, Brazíliában, a Dominikai Köztársaságban, Trinidad és Tobagóban is.

Az idei úrnapja Lengyelországban különlegesen kapcsolódott Szent II. János Pál pápa negyven évvel ezelőtti, 1979-es első hazai apostoli látogatásához, melynek során egyik mondata különösen is belevésődött a lengyelek közös emlékezetébe: „Nem lehet ugyanis az embert teljességgel megérteni Krisztus ismerete nélkül. Vagy fordítva, az ember nem képes saját magát megismerni egészen, Krisztus nélkül.”

Kis falvak és népes városok egyek voltak az ünneplésben, és megtartották a hagyományos körmenetet is. „Miként a manna egykor Izrael népe számára, úgy az Eucharisztia a keresztény ember lelkének szükséges eledel, mely táplálja őt e világi útja során” – mondta Stanisław Gądecki érsek, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke az ünnep kapcsán.

A körmenetekről készült fotókat #Procesja néven lehet keresni a Twitteren és a Facebookon.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria