Lengyelországi útinapló – 6. rész: Az Árva vármegyei Orawka

Kultúra – 2019. július 18., csütörtök | 15:00

Somorjai Ádám OSB július első hetében zarándokcsoportot vezetett Lengyelországba. Úti élményeit osztja meg az alábbiakban az olvasókkal – ötleteket, hasznos és praktikus tanácsokat ad, miközben felidézi az egyes helyek történetét és a helyekhez kötődő érdekességeket.

Amikor átlépjük a szlovák–lengyel határt, vagyis belépünk Lengyelország területére, még az ezeréves országhatárainkon belül járunk. Az egykori Árva vármegye északi csücske a 16. század óta észak felől települt be, és amikor Árva nagy része protestáns lett, a lengyelek őrizték itt a katolikus hitet. 1920-ban tizenkét falu (átellenben pedig, Szepes vármegye északnyugati csücskéből szintén néhány falu) Lengyelországhoz került ebből a vármegyéből. Tiso Szlovákiája „visszacsatolta” ugyan ezt a területet, amikor Hitler lerohanta Lengyelországot, de 1945 óta ismét Lengyelországhoz tartozik, ahogy a lengyelek mondják: „megőrzésre átvették”.

Még vannak, akik ismerték Esztergomban Vajay helynök urat, ő is lengyel gorál volt (gorálok, gurálok – a lengyel–szlovák határon élő nyugati szláv népcsoport; az elnevezés a lengyel góra, vagyis hegy szóból ered). Jablonkában született, ez a terület egyházilag sokáig Esztergomhoz tartozott.

Orawka Jablonkától északra található, mintegy öt kilométerre, a főút mellett áll híres fatemploma.

A templom 1650 és 1656 között épült, védőszentje Keresztelő Szent János, ezért a freskók és táblaképek legtöbbje őt ábrázolja, de feltűnnek a magyar szentek képei is, latin felirattal. Ezek valamikor 1693 és 1711 között, Barna Gábor plébános buzgólkodása nyomán kerültek a templomba, mintáik Hevenesi Gábor jezsuita 1692-ben megjelent Régi magyar szentség című könyvének metszetei voltak. Az eredetileg elhelyezett 52 metszet közül – a későbbi átfestések miatt – ma 49 magyar szent szerepel a templomban. További információt ITT találnak

Teológiai szempontból kiemelkedő és valószínűleg a világon egyedülálló ábrázolás a Szűz Mária-főoltár kompozíciója: középen a Pietà látható, két oldalán Szent Szaniszló (Stanisław) és Szent Adalbert (Wojciech) vértanú püspököknek, Lengyelország fő patrónusainak szobrai, a két szélen pedig hazánk fő patrónusai, Szent István és Szent László királyok állnak.

A két vértanú püspök alapozza meg azt a lengyel hagyományt, miszerint az állam és az egyház két különálló és sokszor egymással szembenálló intézmény, s e szembenállásból idáig mindig az egyház került ki győztesen; a mi két szent királyunk által megalapozott hagyomány szerint viszont az állam és az egyház egybefonódik, és emiatt egyházunk sokszor nem találja meg helyét a társadalomban.

Itt, az orawkai templomban a két hagyományt megalapozó négy szentet együtt, egymás mellett ábrázolták. 

A templomot Lucyna Barszczuk asszony nyitotta ki nekünk, és magyar nyelvű információs anyagot is kaptunk tőle. Érdemes e-mailben (vagy telefonon) előre időpontot egyeztetni. Információk ITT találhatók

A pihenőnek szánt egy óra hamar elrepül itt, és ezalatt csak a szenteket látogattuk meg a templomban, valamint a régi cintermet, azaz a templom körüli temetőt a harangtoronnyal.

Aki személyesen nem tud eljutni Orawkába, az virtuális túrát tehet ebben a különlegesen szép templomban

Fotó: Orawka-kosciol.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria