Az utolsó vacsora – Leonardo falfestményén nem látszik, mégis megnézhetjük Jézus lábait

Kultúra – 2020. június 24., szerda | 16:58

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című alkotásán Jézus Krisztus lábai is láthatóvá váltak gigapixeles részletességgel a brit Királyi Művészeti Akadémia és a Google együttműködésének köszönhetően.

A brit Királyi Művészeti Akadémia a Google techvállalat Arts & Culture programjának legújabb résztvevője. A program a világ legnevesebb intézményeinek gyűjteményeiből hozza közel a lenyűgöző alkotásokat az internet segítségével.

A legutóbb digitalizált művek közt van Leonardo híres falfestménye, Az utolsó vacsora másolata, amelyet a reneszánsz mester két tanítványa, Giampietrino és Giovanni Antonio Boltraffio alkotott.

Az eredeti falfestmény a milánói Santa Maria delle Grazie-templomban látható, és az évszázadok során rengeteg károsodás érte, a részletességéből sokat veszített.

E részletek azonban megtalálhatók a tanítványok által készített olajfestményen, köztük Jézus lábai is, amelyek 1652-ben „tűntek el”, miután ajtójáratot vágtak a templomfalon.

A Google Arts & Culture online kiállítása több mint 230 fotót és videofelvételt tartalmaz, köztük huszonnégy olyan műremeket, amelyeket a techóriás Art Camera nevű rendszerével digitalizáltak, megörökítve a legapróbb részleteket is.

A kiemelt művek közé tartozik John Constable angol romantikus festő Az ugrató ló című, 1825-ben készült romantikus olajfestménye, az Akadémia egyik alapítója, Mary Moser 1780 körül készült, Tavasz című csendélete, illetve az Akadémia egykori elnöke, Joshua Reynolds egyik önarcképe is.

A Google Street View programja segítségével a közönség tizenhét valós helyszínt járhat be az Akadémián, köztük a gyűjteménygalériát, a könyvtárat és a nagyelőadót, továbbá nyolc virtuális túrán is részt vehetnek a látogatók.

Az érdeklődők ezeken túl harminc digitális „történeten” keresztül tudhatnak meg többet a brit Királyi Művészeti Akadémia gazdag múltjáról.

A Google Arts & Culture applikáció felhasználói akár saját otthonukba is elhozhatják az Akadémia kollekcióját, az Art Projector kivetítő üzemmód segítségével.

A művészeti galériáknak és múzeumoknak különösen a válságos időkben olyan közösségi tereknek kell lenniük, amelyek ihletet, megnyugvást, szórakozást és vigaszt nyújtanak. A Királyi Művészeti Akadémia pontosan ezért létezik 1768 óta – mondta Axel Rüger német művészettörténész, az Akadémia jelenlegi titkára és vezetője.

A Google Arts & Culture digitális kiállítása ITT tekinthető meg.

Forrás és fotó: Múlt-kor történelmi magazin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria