Lezárult a téli krízisellátás a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál

Hazai – 2015. március 25., szerda | 19:12

Március 22-én utoljára vitt élelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly novemberben indult krízisjárata az utcán élő embereknek. A hajléktalanellátás a napokban visszaáll a korábbi működési rendbe – tájékoztat a Máltai.hu.

Nemcsak hajléktalan emberek vették igénybe a Máltai Szeretetszolgálat intézményeit a most záruló téli krízisellátás során, ennek is köszönhetően a nappali melegedők kihasználtsága meghaladta a százötven százalékot, miközben a szálláshelyeken maradtak üres férőhelyek.

Március 22-én utoljára vitt élelmet az utcán élő hajléktalan embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „teajárata”, ezzel gyakorlatilag véget ért a téli krízisidőszak a karitatív szervezet hajléktalanellátó intézményeiben. A következő napokban bezárnak az időszakosan megnyitott férőhelyek, a diszpécserszolgálat által riasztott krízisautók és a meghosszabbított nyitva tartással működő intézmények pedig visszatérnek a korábbi működési rendjükhöz. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai köszönetet mondanak azoknak, akik az elmúlt hónapokban önkéntesként vagy támogatóként segítettek, akik a környezetükben élő hajléktalan embereknek élelmiszert, ruhát, takarót vittek, vagy a földön fekvő emberekhez segítséget hívtak.

A tél a korábbinál enyhébb volt, ez az ellátott emberek számának minimális csökkenését eredményezte. A Máltai Szeretetszolgálat budapesti utcai gondozószolgálatai így is több mint ezer olyan hajléktalan emberről gondoskodtak rendszeresen, akik a hideg időben sem költöztek be az intézményekbe. A szállókon a legtöbb téli napon voltak üres férőhelyek, bár az időszakosan megnyitott menedékhelyek kihasználtsága néha meghaladta a száz százalékot, senkit nem küldtek el, aki segítséget kért. A szállókon éjszakázók száma január 27-én volt a legmagasabb, az Etele térhez közeli hetven férőhelyes időszakos menedékhelyre aznap százan érkeztek.

A legnagyobb zsúfoltság a nappali melegedőkben alakult ki, ahová nemcsak hajléktalan emberek, hanem nélkülöző nyugdíjasok, rászoruló családok is bejártak. A Máltai Szeretetszolgálat ilyen intézményeiben zsíros kenyeret, szendvicset, forró teát kapnak a rászorulók, az átfázott emberek forró fürdővel zuhanyozhatnak, és a ruháikat is kimoshatják. Budapesten hat nappali melegedőt működtet a Szeretetszolgálat, ezek együttesen négyszáz férőhelyet jelentenek, a napi átlagforgalom azonban meghaladta a hétszáz főt is. A Széll Kálmán téri nyolcvan férőhelyes intézménybe naponta több mint háromszázan tértek be zsíros, vagy vajas kenyeret enni.

A tavaly november 17-én kezdődött téli krízisellátás során az utcán élő embereknek vacsorát szállító „teajáraton” önkéntesek, nagyrészt középiskolás diákok dolgoztak. Az ezen a télen 121 napon át közlekedő teajárat nemcsak szendvicset és forró teát vitt, hanem a Baptista Szeretetszolgálat által adott napi száz adag meleg ételt is kiszállította. A Kelenföldi vasútállomás környékén végzett ételosztások helyszínein jelen volt a Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelője is. Az utcai gondozószolgálatok ezen a télen 700 takarót vittek ki a kapualjakban, bokros területeken éjszakázó hajléktalan embereknek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vidéki hajléktalanellátó intézményei az enyhe tél ellenére is kapacitásuk felső határán működtek, a nappali melegedők kihasználtsága bőven meghaladta a száz százalékot. A Szeretetszolgálat többek között Kecskeméten, Szegeden, Pécsett, Ajkán, Veszprémben, Esztergomban, Miskolcon, Hatvanban és Sátoraljaújhelyen működtet hajléktalanellátó intézményeket.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria