Federico Lombardi nyilatkozata a teremtésvédelmi enciklika kiszivárogtatásáról

Ferenc pápa – 2015. június 16., kedd | 16:25

Federico Lombardi vatikáni szóvivő sajtóközleményt adott ki június 16-án Ferenc pápa napokban megjelenő enciklikája szövegének kiszivárogtatásával kapcsolatban – tájékoztat a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége.


„A Laudato si’ kezdetű enciklika egy korábbi, nem hivatalos változata látott napvilágot olasz nyelven – közölte Lombardi a hétfői sajtótájékoztatón. – Kérem, vegyék figyelembe, hogy ez nem a szöveg végső változata, és az embargó [a szöveg publikálásának tilalma – a szerk.] továbbra is életben van. Kérjük az újságírókat, tartsák tiszteletben a szakmai elveket, ami mindenkit arra szólít fel, hogy várja meg a végleges szöveg megjelenését.”

Az enciklika hivatalos nyilvánossá tételére e hét csütörtök (római idő szerinti) délelőtt 11 órát jelölte ki a Vatikán.

A hírügynökségek gyakran kézhez kapnak dokumentumokat és információkat a hivatalos megjelenés előtt; ilyen esetekben a sajtó képviselői kötelesek betartani az embargót, vagyis nem hozni nyilvánosságra az anyag semmilyen részletét a hivatalos közzétételt megelőzően.

Június 18-án mutatják be Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikáját a Vatikánban. Az enciklika alcíme: A közös otthon gondozása. Az apostoli körlevél címe Szent Ferenc Naphimnuszára utal.

Az enciklikát június 18-án, csütörtökön délelőtt 11 órakor mutatják be a vatikáni új szinódusi aulában. A pápai enciklikát hat nyelvre lefordítva tárják a nagyközönség elé, így olaszul, franciául, angolul, németül, spanyolul és portugálul nyomatott és digitális formában egyaránt.

A pápai dokumentumot a következő személyek mutatják be a sajtónak: Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanács elnöke; John Zizioulas pergamoni metropolita, az ortodox egyház és az ökumenikus patriarkátus képviselője; valamint Hans Joachim Schellnhuber professzor, a Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (éghajlati hatást kutató intézet) alapító igazgatója.

A bemutató alkalmából június 18-án, csütörtökön 14 órától sajtótájékoztatóra kerül sor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában (Budapest, VII. kerület, Városligeti fasor 45.).

Az eseményen részt vesz Veres András püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, valamint Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola docense és Rohály Gábor a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviseletében.

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(vn)