Luca Attanasio, a Kongóban meggyilkolt olasz nagykövet hívő, misszionárius lelkületű ember volt

Kitekintő – 2021. február 24., szerda | 15:22

Luca Attanasio, Olaszország kongói nagykövete „közel állt az ország keleti részében működő misszió világához”, ahol az őt kísérő csendőrrel és sofőrjével együtt február 22-én meggyilkolták – nyilatkozott a Fides hírügynökségnek Monica Corna, a szaléziak Nemzetközi Önkéntes Fejlesztési Szolgálatának missziós projektvezetője a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

„Luca Attanasiót jól ismerték Észak-Kivu tartomány missziós közösségében” – mondta Monica Corna, aki tizennyolc éve dolgozik a Nemzetközi Önkéntes Fejlesztési Szolgálatnál (VIS) a kongói Don Bosco Központban, Gomában, az ország keleti tartományának fővárosában. „Nagyon lelkes ember volt, aki hitt abban, amit csinál. A nagykövet azért utazott Észak-Kivuba, hogy személyesen is meggyőződhessen a helyiek nehéz helyzetéről:

fontos volt számára, hogy a saját szemével is lássa a valóságot, s e közvetlen rálátással maga is igaz tanúvá váljon.”

A támadásról Monica Corna azt mondta: „A részletek ismerete nélkül nem tudom felvázolni a történteket. Megértve az érzelmeket, amelyeket honfitársaink halála váltott ki Olaszországban, nem szabad engednünk a haragnak, és remélem, egy ilyen eset kapcsán senki sem mondja azt, hogy többé ne segítsünk Kongónak. Ez szembemenne azzal a lelkülettel, amely Attanasio nagykövetet vezette, aki hitt abban, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságnak meg kell kapnia a jogos helyét a nemzetek között.”

A nagykövet, a csendőr és a gépjárművezető földi maradványainak hazaérkezése és fogadása a ciampinó-i repülőtéren

„A kongóiak reakciója a fájdalom és a csüggedés – mondta a szalézi önkéntes. – Sokan kérdezik maguktól, hogy országuk miért csak akkor kerül a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor ehhez hasonló tragédiák történnek.” A nemzetközi sajtó valóban csak akkor foglalkozik a Kongói Demokratikus Köztársasággal, különösképp ezzel a térséggel, amikor az erőszakos cselekményekben külföldi állampolgárok is érintettek, főként, ha nyugatiak.

Ferenc pápa Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek címezte részvéttáviratát, hiszen a mindenkori államfő nevezi ki országa nagyköveteit. A Szentatya fájdalommal értesült a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett „tragikus támadásáról”, amelyben Luca Attanasio olasz nagykövet, Vittorio Iacovacci csendőr és kongói sofőrjük, Mustapha Milambo életüket vesztették.

A római szenátus néma főhajtása az áldozatok előtt

A pápa őszinte részvétét nyilvánítja az elhunytak családjának, a diplomáciai szolgálat és az olasz csendőrség tagjainak. Luca Attanasio önfeláldozóan teremtett testvéri kapcsolatokat, a békés és harmonikus kapcsolatok helyreállítását szolgálta az afrikai országban. Megőrizzük a nagykövet példamutató emberi és keresztény tanúságtételét. De őrizzük a fiatal, családalapítás előtt álló csendőrtiszt tanúságtételét is, aki felkészülten, odaadással végezte szolgálatát – fogalmaz részvéttáviratában Ferenc pápa. Amint írja, imádkozik az olasz nemzet e nemes fiainak örök nyugalmáért, s közben arra buzdít, hogy bízzunk Isten gondviselésében, mert Isten kezében sohasem vész el a jó cselekedet, főként ha azt szenvedés és áldozat is megerősíti. A részvéttávirat végén a Szentatya apostoli áldását adja Sergio Mattarella államelnöknek, az áldozatok hozzátartozóinak és munkatársainak, valamint mindazoknak, akik az elhunytakat gyászolják.

A helyi lakosok elleni támadások szinte mindennaposak, de nem keltenek visszhangot”

– hangsúlyozta a VIS önkéntese.

A három férfi halálát okozó támadás február 22-én délelőtt történt Kibumba faluja közelében, Gomától három kilométerre. A gyilkosság körülményeit még vizsgálják.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Fides hírügynökség; San’Egidio/Facebook; Vatican News 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria