Magyar ókorkutatók Keresztelő Szent János nyomában – Vörös Győző előadása Pécsen

Kultúra – 2019. január 10., csütörtök | 11:19

Vörös Győző ókorkutató, akadémikus tartott előadást január 6-án a pécsi Magtár Látogatóközpontban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, a Pécsi Egyházmegye támogatásával.

Vörös Győző Szentföldi magyar ásatások a Holt-tenger keleti partján, Herodes Antipas palotájában, ahol Keresztelő Szent Jánost bebörtönözték címmel megtartott előadásában a Magyar Művészeti Akadémia régészcsoportjának legújabb eredményeit ismertette az érdeklődőkkel.

A Machaerus elnevezésű palota helyén eddig a Studium Biblicum Franciscanum ferences szerzetes kutatói,  egy amerikai és egy izraeli régész végeztek feltárási munkálatokat Michele Piccirillo OFM (1944–2008) régészprofesszor vezetésével, de egyikük sem ért el átütő eredményt a feltárásban, azon túl, hogy romokra bukkantak, ami Herodes Antipas palotájának maradványait sejtette. Eredményeiket publikálásra sem méltatták. Mára azonban egészen nyilvánvalóvá vált a palota léte, amely igazolja a Szentírásban olvasható történetet, és betekintést enged annak részleteibe is. Az egykori rombolás utáni romokat az idő egész jól konzerválta, több százezer lelet maradt ránk, és a Vörös Győző által vezetett régészcsoport előtt, a professzor szavaival élve, „egy időkapszula tárult fel, mely egyedi módon az ókort eleveníti fel előttünk”.

Még Makovecz Imre írta alá a Magyar Művészeti Akadémia részéről azt a koncessziós szerződést, amely lehetővé teszi húsz évre, 2029-ig a Vörös Győző által vezetett régészcsoport számára, hogy befejezze a korábban elkezdett ásatásokat a Machaeruson. Minket, magyarokat több mint harminc pályázó közül választottak ki, így Jordániában idén már tizenegy éve folynak ásatások a Holt-tenger keleti partján emelkedő, evangéliumi jelentőségű hegyen.

Az előadás teljes egészében megnézhető ITT.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria