Magyar–vatikáni tudományos levéltári konferenciát rendezett Magyarország Szentszéki Nagykövetsége

Külhoni – 2022. október 9., vasárnap | 13:00

Magyarország Szentszéki Nagykövetsége október 4-én Archivi e biblioteche come ponti. Fonti per la cooperazione archivistica tra la Santa Sede e l’Ungheria – Levéltárak és könyvtárak mint hidak. Források a Szentszék és Magyarország között levéltári együttműködéshez címmel tudományos konferenciát szervezett a vatikáni Kancellária Palotában.

A szakmai és kulturális kapcsolatteremtést szolgáló konferencia ötletgazdája Tóth Krisztina történész volt, aki levéltári delegátus a szentszéki nagykövetségnél.

Az előadók a hazai és szentszéki forrásőrző helyek legszakavatottabb képviselői voltak. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a Magyar Állam azzal, hogy levéltári delegátust küldött diplomata minőségben a Vatikánba, az eddigieknél magasabb szintre szeretné emelni a vatikáni levéltárakkal, forrásőrző intézményekkel, történettudományi intézményekkel a kapcsolatokat.

A konferencia alkalmat nyújtott arra, hogy megismertessék a szentszéki magyar kutatások jelentőségével a fogadó állam magyar szempontból is fontos iratanyagot őrző intézményeinek igazgatóit, vezetőit, illetve a hallgatóság megismerhesse, hogyan kapcsolódik nemzeti történelmünk, hogyan kapcsolódnak kulturális értékeink a Világegyház történetéhez, egyetemes értékeihez. Ez az esemény a nagykövetség első ilyen irányú tanácskozása volt, melyet Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki magyar nagykövet reményei szerint még számos hasonló követhet.

A konferenciát Varga Lajos püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kulturális referense, illetve Habsburg-Lotharingiai Eduárd köszöntő beszéde nyitotta meg. Az összejövetel két szekcióra oszlott, melyek a párbeszéd dinamikájára épültek fel: egy kúriai előadót egy magyar követett.

Az első előadó Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Apostoli Levéltár prefektusa volt, aki üdvözölte a magyar kezdeményezést, és a levéltárban kutató magyarok alapos latin nyelvtudását dicsérte.

A második előadó Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója volt, aki a hungarikakutatások jelentőségéről és a levéltári delegátusok szerepéről beszélt. Végül Németh András, a Vatikáni Apostoli Könyvtár munkatársa arra hozott példákat a könyvtárban kutatást végző magyarok nyomán, hogy a magyar kulturális értékek miként kapcsolódnak az egyetemes értékekhez.

Ez kiváló átvezetésnek bizonyult a következő szekcióhoz, melynek keretében Johan Ickx, a Pápai Államtitkárság Történeti Levéltárának igazgatója a levéltár gyűjteményében megőrzött rádióadások leiratainak magyar vonatkozásairól beszélt. Őt Koltai András, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete elnöke követte, aki a római magyar történeti kutatások ívét rajzolta fel. Az ő előadására Ugo Taraborrelli, az Apostoli Penitenciária Történeti Levéltárának igazgatója felelt, aki a magyar szempontból levéltárukban rejlő távlatokat ismertette.

Végül a konferenciát Tóth Krisztina vatikáni levéltári delegátus előadása zárta, aki a szentszéki–magyar levéltári együttműködés perspektíváit ismertette és a kulturális hidak építésében, tudományos párbeszéd folytatásában a levéltári delegátus szerepéről beszélt.

Forrás és fotó: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria