Magyarországi szerb egyházművészeti kiállítás nyílt Moszkvában

Kultúra – 2014. április 26., szombat | 11:02

Magyarországi szerb egyházművészeti tárgyakból nyílt kiállítás a moszkvai Andrej Rubljov múzeumban április 23-án. Az MTI közleménye.

„A kapcsolatok nagyon régiek az orosz ortodox egyház és a magyarországi szerb ortodox egyház között. A középkorban magyarországi szerb kereskedők orosz földre jöttek, hogy innen hívjanak mestereket, akik aztán segítettek a szerb templomok díszítésében. Számos ikonon lehet ennek az orosz iskolának a hatását látni” – mondta el a megnyitót követően Pantelics Lukijan budai püspök, a magyarországi (budai) szerb ortodox egyházmegye vezetője az MTI-nek.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója arról beszélt, hogy az egykori Andronnyikov-kolostorban, a középkori orosz művészetet és Andrej Rubljov munkásságát bemutató múzeumban örömmel fogadták a magyar kezdeményezést. Csupán bő félév telt el az ötlet és a megnyitó között. Az intézet tudatosan választotta a helyet, hiszen az Andrej Rubljov múzeum a legrangosabb egyházművészeti központ az orosz fővárosban.

A Rubljov múzeumban június nyolcadikáig látható, XVIII. és XIX. századi ikonok és egyházi kegytárgyak a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye szentendrei múzeumának és a pécsi szerb ortodox gyűjteménynek a darabjai.

Vukovits Koszta, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatója elmondta: a mostani kiállítás arra is alkalmat adott, hogy szorosabb kapcsolatot teremtsenek a Rubjlov múzeummal. Gennagyij Popovval, az intézmény igazgatójával megállapodtak abban, hogy a moszkvai múzeum szakértője segítséget nyújt a szentendrei múzeumban őrzött egyes XVII. és XVIII. századi orosz ikonok eredetének megállapításában.

A ritka műkincsek helyreállításában kiemelkedő szerepet játszott az 1826-ban alapított és idővel Újvidékre települt Matica Srpska kulturális-tudományos intézmény és galéria. A Moszkvában kiállított 39 darabot is az újvidéki intézmény munkatársai restaurálták 2009 és 2011 között.

Daniela Korolija Crkvenjakov, a Matica Srpska Galéria igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: hatalmas örömet okozott számára, amikor megtudta, hogy a kiállítást a moszkvai Rubljov múzeumnak helyet adó kolostorban rendezik meg, ahol Andrej Rubljov (az 1360 körül született és egyes adatok szerint 1428-ban elhunyt ikonfestő), a moszkvai ikonfestészeti iskola legismertebb alakja utolsó éveiben alkotott, és ahol eltemették.

Magyar Kurír