Már jelentkezhetnek az iskolák a 2022-es Afrika-hétre

Hazai – 2021. december 22., szerda | 15:25

A Szombathelyi és a Kaposvári Egyházmegye, a Boldogasszony Iskolanővérek, a bencés, a jezsuita és a szalézi rendek együttműködésében 2022. február 7. és 11. között újra megrendezik az Afrika-hetet. A program célja, hogy a diákok megismerjék az afrikai emberek életét, szívüket pedig megnyissák mások megsegítésére. A szervezők várják egyházi és állami iskolák jelentkezését.

Egyházi iskolafenntartók kezdeményezésére tavaly érzékenyítő témahetet és gyűjtést szerveztek sok iskolában egy kongói árvaház (Mbunda, Agnus Dei nővérek) megsegítésére. Az akkor befolyt több mint 8 millió forintos adományt az Üldözött Keresztényekért Felelős Államtitkárság megkétszerezte. Ebből az összegből az árvaházban lakó gyermekeknek cipőt, ruhát, élelmet, ágyakat vettek, építettek egy új iskolaépületet és megvásárolták a közelben levő forrást, hogy a vízellátást is biztosítsák számukra.

Idén ismét hasonló témahetet szerveznek 2022. február 7. és 11. között, amelyhez minden közoktatási és szakképzési intézmény csatlakozhat. A program támogatói, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pölöskei Gáborné és Maruzsa Zoltán államtitkárok arra bátorítják az intézményeket, hogy csatlakozzanak a témahét megszervezéséhez.

Idén a Kongói Kabinda városában egy óvoda felépítésére, egy iskola tetejének megjavítására, motorbiciklik vásárlására (melyeken tanárok, papok, orvosok el tudnak jutni távolabbi településekre is), valamint egy templom építésére fognak gyűjteni. Az adományokat minden iskola egy kitett nagy perselyben gyűjti, majd az összegyűlt adományok teljes összegét a Szent Márton Köpenye Alapítvány juttatja el a fenti célokra a kabindai egyházmegyének.

A témahétre a tananyagot (történelem, földrajz, nyelvi stb. órákra) a szervezők küldik.

Regisztrálni a Mindannyian testvérek vagyunk – Afrika projekt oldalán lehetséges, ahol bővebb információkat is megtalálnak az Afrika megsegítésére indított kezdeményezésről. 

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria