Mária hozománya – Márciusban újra a Szűzanyának ajánlják Angliát

Kitekintő – 2020. március 10., kedd | 19:36

Március 29-én az angol katolikus püspökök újra felajánlják Angliát a Szűzanyának. Az országot a középkorban „Mária hozományának” tekintették, amit a püspökök 1893-ban ünnepélyesen megerősítettek.

Ferenc pápa február 12-én áldotta meg azt a Mária hozománya című festményt, amely az újrafelajánlás után országjáró körútra indul. A kép a walsinghami kegyhely alapítóját, Richeldis de Faverches-t (Rychold) ábrázolja, amint a kegyhely híres „szent házát” megmutatja Máriának és a gyermek Jézusnak.

15. századi történetek tanúsága szerint a mélyen hívő angol nemesasszonynak 1061-ben háromszor is megjelent a Szűzanya. Richeldis már korábban kifejezte, mennyire szeretne valami különlegeset cselekedni Mária tiszteletére, ez a vágya teljesült be, amikor látomásban megmutatták neki az angyali üdvözlet názáreti színhelyét, és arra kérte őt Mária, hogy ennek a pontos mását építse föl Walsinghamben, hogy ott a zarándokok tiszteletüket kifejezhessék. Richeldis látomásában a Szűzanya azt ígérte: 

Mindaz, aki ott a segítségemet kéri majd, nem távozik üres kézzel.

Az eredeti kis „szent ház” fából készült, és hasonló angyalos történetek szerepelnek a róla szóló legendákban, mint a loretói santa casa esetében, melyet angyalok szállítottak Názáretből először Tersattóba, majd onnan Recanatiba, s végül Loretóba. Egyes történészek későbbre, a 12. századra teszik a kegyhely alapítását, a közeli kolostor építésével kapcsolatba hozva.

Amanda de Pulford, a kép alkotója mellett jelen volt a vatikáni megáldáskor Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, valamint John Armitage walsinghami kegyhelyigazgató.

Nichols bíboros szavai szerint Ferenc pápa áldása mindannyiuk számára megerősítés, most, amikor a március 29-i újrafelajánlásra készülődnek. A festmény ott lesz március 29-én, amikor Angliát Mária hozományaként újra felajánlják, majd a kép végiglátogatja az angliai katolikus plébániákat.

A februári pápai áldás után Vincent Nichols bíboros és John Armitage kegyhelyigazgató Nagy Szent Gergely sírjához vitte a festményt, ahol közösen imádkoztak. Nagy Szent Gergely pápának jelentős szerepe volt Anglia keresztény hitre térítésében, ő küldte  missszióba Canterbury Szent Ágostont több szerzetessel együtt a szigetországba.

A walsinghami Szűzanya

Az újrafelajánlás Anglia középkori titulusára utal vissza, amikor az országot Mária hozományának tekintették. Az írásos feljegyzések ennek kezdetét 1381-re teszik, de feltehetően jóval korábbi ez a hagyomány. 

Az angol katolikus püspökök 1893. június 29-én a Westminster apátsági templomban ajánlották föl Angliát Máriának hozományként, ennek az emléknapja május 4-e.

Az újrafelajánlásra kétéves „hozománytúrával” (Dowry Tour) készültek Anglia katolikus hívei, ennek keretében maga a walsinghami kegyszobor járta a plébániákat.

Maga Walsingham mintegy ezer éve fogadja a zarándokokat, akik a középkorban szerte Európából érkeztek a norfolki falucskába. A kegyhelyet a reformáció idején lerombolták, s csak 1897-ben épült újra mint zarándokhely, majd 1934-ben mint nemzeti kegyhelyet a Szűzanyának szentelték. A walsinghami kegyhely, amely évente mintegy 150 ezer zarándokot fogad, 2015-ben basilica minor címet kapott Ferenc pápától.

Forrás: The Tablet

Fotó: EWTN Vatican; Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria