Margit, a „modern szent” – A magyarországi világi domonkos közösségek találkozója Budakeszin

Megszentelt élet – 2023. január 20., péntek | 19:55

Január 14-én a Magyar Világi Domonkos Közösség országos találkozót rendezett az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának felújított és kibővített budakeszi rendházában, a Sienai Szent Katalin nevét viselő konventben.

A program a délelőtti zsolozsma elimádkozásával vette kezdetét, amelyen a nővérek és az ország minden részéből érkezett világi domonkos testvérek vettek részt. Az így összegyűlt közösség megtöltötte a letisztult egyszerűségű, a rend építészeti hagyományait követő, bazilikahangulatú kápolnát.

A szentmisét Jean-Yves Brachet OP atya, a világi domonkos közösségek promotora mutatta be, aki homíliájában az embert mindig hívó, a teremtés óta szeretettel váró Istenről és az embernek a meghívásra adott, illetve adandó méltó válaszáról beszélt.

A találkozó a Nagy Szent Albertről elnevezett előadóteremben Deák Hedvig OP nővér előadásával folytatódott. A nővér közel két évtizedes kutatómunkája eredményei alapján mutatta be Árpád-házi Szent Margit Domonkos-rendi apácát, a „modern szentet”.

Beszámolt a Margit-szigeti kolostor legújabb régészeti feltárásainak eredményeiről és a különféle levéltári anyagok tanúságáról, melyek jelentősen árnyalják eddigi ismereteinket és gazdagítják a 13. századi magyar történelemről, egyház- és rendtörténetről kialakult képünket. Felhívta a jelenlévők figyelmét a Budapesti Történeti Múzeumban március 19-ig megtekinthető Sziget. Szent Margit és a domonkosok címmel rendezett kiállításra.

Az előadásról szóló bővebb beszámoló ITT olvasható. 

Az előadást követően Kőrösiné Merkl Hilda, a  világi domonkos közösség vezetője ismertette a teervezett éves programokat. A tavaszi országos találkozó április 1-jén Budapesten, a Rózsafüzér Királynéja-, korábbi domonkos templomban lesz.

Szöveg: Hídvégi Péter, Kőrösiné  Merkl Hilda

Forrás és fotó: domonkosok.hu  

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria