Mária a csend székesegyháza – Horvát hívek zarándoklata a győri Könnyező Szűzanyához

Hazai – 2021. május 3., hétfő | 10:36

Ünnepi szentmisét mutatott be a győri székesegyházban Veres András megyéspüspök május 2-án, a horvát nemzetiségű hívek zarándoklatán. A szentbeszédet Egresits Ferenc pápai prelátus, székesegyházi kanonok, győr-bácsai plébános mondta.

A Könnyező Szűzanya kegyképéhez vezető hagyományos horvát zarándoklat 1972 óta a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kiemelkedő ünnepeinek egyike.

Az ünnepi szentmisét Veres András megyéspüspök mutatta be, szentbeszédet mondott Egresits Ferenc pápai prelátus, székesegyházi kanonok, győr-bácsai plébános. A szentmisén koncelebrált Schmatovich János székesegyházi prépost kanonok, Méry László püspöki titkár, szolgálatot teljesítettek a Brenner János Hittudományi Főiskola papnövendékei. A búcsú szentmiséjének fényét a kópházi tamburazenekar emelte játékával.

Egresits Ferenc szentbeszédében kifejtette, az ember rendkívüli időket él meg, azonban a megpróbáltatások idején a Szűzanya biztos pontot jelent számunkra.

„A Boldogságos Szűz Mária a csend székesegyháza. Ha be tudunk ülni egy templom sarkába, képesek leszünk meghallani a csendet, a mély nyugalmat. Mária olyan, mint egy gótikus katedrális, őrzi a csendet.

Mária csendje nem a hangok hiánya, hanem személyes jelenlét. Krisztus a hallgatás misztériuma, miként Mária.

„Mária pedig mindezeket a dolgokat megőrizte, és forgatta a szívében.” (Lk 2,19). Isten csak akkor szól, ha mi hallgatunk. „Mert amikor mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietős útja közepén tartott, mindenható szava zord harcos módjára ott termett az égből, királyi trónjáról a pusztulásra szánt föld közepén. Visszavonhatatlan parancsát hordozta éles pallos gyanánt” (Bölcs 18,14–15).

Kérjük Mária segítségét, hogy megértsük, a csendben érlelődhetnek meg az élet nagy dolgai: megtérés, szeretet, áldozat, halál.

Mária könnyeiben ott van minden emberi gyengeségünk, betegségünk, félelmünk, de ott van az a csend is, amely megfelelő szállást kínál az életnek, az örök életnek.

Mária, aki fiával együtt megtapasztalta az Isten hallgatását. nem hagy minket magunkra a megpróbáltatások idején.

A győri vérrel könnyezett Boldogságos Szűzanya vezessen, tanítson, kísérjen minket és legyen biztos támaszunk az igaz úton!”

*

A járványhelyzet miatt az anyák napi horvát búcsút hívek személyes jelenléte nélkül tartották, az imádságba online nyílt lehetőség bekapcsolódni.

A horvát nyelvű szentmise teljes terjedelmében ITT megtekinthető.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria