Máriával együtt Jézushoz – A montforti lelkiség szép öröksége

Megszentelt élet – 2021. augusztus 19., csütörtök | 10:00

A Vatikáni Rádió francia adásának munkatársa készített interjút François-Marie Léthel kármelita atyával, aki lerótta tiszteletét a meggyilkolt Olivier Maire előtt, felidézve a montforti kongregáció és alapítója lelkiségét.

François-Marie Léthel OCD, a Teresianum Pápai Teológiai Fakultás professzora egy héttel Olivier Maire atya, Montforti Grignon Szent Lajos követője halála után nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Miután Olivier Maire augusztus 9-én Saint-Laurent-sur-Sèvre-ben gyilkosság áldozata lett, a nemzetközi média figyelme hirtelen a helyi montfortánus közösségre irányult.

Számtalan kérdést vetettek fel a gyilkosság körülményei, az a tény, hogy az atyát az ölte meg, akit a közösség befogadott, vendégül látott, miután kijött a börtönből, ahol a nantes-i székesegyház felgyújtása miatt tartották fogva.

Ez a tragikus haláleset és főleg

a montfortánus közösség evangéliumi radikalizmusa, a rászorulók befogadása, hű az 1673 és 1716 között élt Montforti Grignon Szent Lajos lelkiségéhez, aki a legszegényebbek apostola volt a vidéki Franciaországban XIV. Lajos uralkodásának végén.

A francia lelkiségi iskola e nagy alakjának nevét már több évtizede úgy emlegetik, mint aki esélyes arra, hogy a jövőben egyházdoktori rangra emeljék. Grignon Szent Lajos egy olyan mariológia buzgó hirdetője volt, amelynek fénye jóval a francia határokon túl is ragyogott, és amelyre II. János Pál különösen támaszkodott egész papi képzése és pápasága idején. A nevéhez fűződő spirituális család továbbra is számos országban hoz gyümölcsöket.

François-Marie Léthel atya, a római Teresianum professzora a következő szavakkal emlékezett meg a meggyilkolt montforti tartományfőnökről: „Nagyon mélyen megérintett Olivier Maire atya halála, mert jól ismertem őt évek óta. Együtt kutattuk Grignon Szent Lajos tanítását, előkészítve egyházdoktorrá avatását; ő volt az egyik legjobb ismerője. Egy szent pap volt! Ő volt Franciaországban a montforti misszionáriusok provinciálisa, tehát valóban a montfortánus család egyik legfontosabb személyisége. Jövő héten kellett volna Lourdes-ban előadást tartania Máriáról, a szenvedők vigasztalójáról.”

A sarutlan kármelita szerzetes a jótékony szeretet vértanújaként jellemezte Olivier Maire atyát, aki gyilkosának befogadását élete kockáztatásával vállalta. Halála rendkívüli módon megdöbbentette az egész világot, különösen Franciaországot. Saint-Laurent-sur-Sèvre-ben gyilkolták meg, ahol Montforti Szent Lajos halt meg valamivel több mint 300 évvel ezelőtt.

Léthel atya elmondta: „Azt hiszem, a mennyországból most Olivier Maire atya meghívja Franciaországot és vele együtt Isten egész népét, hogy ismét fedezze fel ennek a szentnek, Montforti Grignon Szent Lajosnak a kincsestárát, jelentőségét és időszerűségét. Azt hiszem, hogy ezt a halált a világosság fényében, Isten fényében kell szemlélni. Fájdalmas, felkavaró eseményről van szó, de jelentősége minden bizonnyal az, hogy most Olivier Maire atya együtt van Szent Lajossal, az Úr és Szűz Mária mellett.”

Szent II. János Pál pápa jelmondatát: Totus tuus, éppen Grignon Szent Lajostól kölcsönözte, hiszen szoros kapcsolat fűzte a francia szent máriás lelkiségéhez

– idézte fel a kármelita szerzetes. – Ez a máriás lelkiség nagyon erőteljes: nem a Mária-jelenéseken – amelyek nem mindig bizonyítottak –, hanem a hiten, az Írásokon, a keresztség és az Eucharisztia szentségén, a keresztény élet Máriával együtt megélt valóságain alapul.

Léthel atya személyesen hallotta, amint II. János Pál pápa elmesélte, hogy 1940-ben, húszéves korában egy kőbányában dolgozott, és ott találkozott egy világi hívővel, Jan Tyranowskival, aki Keresztes Szent János műveinek lengyel nyelvű kiadásával ajándékozta meg. Keresztes Szent János is mélyen hatott életére, de még inkább Grignon Szent Lajos, és ettől a perctől kezdve szentelte magát Máriának.

A Totus tuus jelmondat lelke lélegzésévé vált, ahogy ezt Léthel atya láthatta, amikor a lengyel pápa boldoggáavatási ügyén dolgozott. II. János Pál az önfelajánlás rövid formáját írta a dokumentumok első oldalaira: „Totus tuus ego sum, et omnia mea tua sunt. [...] Accipio te in mea omnia, praebe mihi cor tuum, o Maria”, azaz

Egészen a tied vagyok, és ami az enyém, az a tied is. Téged fogadlak minden javamul, add nekem a te szívedet, ó, Mária!”

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége arra is felhívta a figyelmet, hogy François-Marie Léthel OCD, a pápai Teresianum professzora Tiszteletreméltó Marton Boldizsárt, Marcell atyát korunk nagy misztikusai közé sorolja, és közreműködött a boldoggáavatási eljáráshoz szükséges Positio elkészítésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria